(RTVNoord) De VVD Tweede Kamerfractie ziet niets in CO2 opslag onder de bodem van Groningen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de partij in Groningen. Volgens VVD Kamerlid Leegte is het opslaan van CO2 te duur. De partij wil eerst kijken naar alternatieven voor het terugdringen van de uitstoot van CO2. De partij denkt daarbij onder meer aan het gebruik van kernenergie en energiebesparing. Op de avond in het gasuniegebouw stond energie centraal. Speciale gast was VVD partijleider en premier Mark Rutte.
Bron: RTV Noord
Fantastisch! Nu nog de bouw stoppen, net als in duitsland! En beginnen met groene energie natuurlijk, geen kernenergie!
Diederik Samsom twitterde vanmiddag dat de VVD inmiddels alwaar gedraaid is. Dus ze zijn ineens weer voor opslag van CO2.
Hoe zit dat dan met dat gevaarlijke brandbare aardgas.
als dat ontsnapt krijg je ook geen adembare lucht
blijkt dat wij uitstekend met een gevaarlijk brandbaar gas kunnen omgaan
gelukkig woont niemand in een ravijn dat zich onverhoopt met aardgas of co2 zou kunnen vullen
vullen van lege aardgasvelden met co2 voorkomt verdere aardbevingen
laat onverlet dat je zo min mogelijk co2 moet produceren
ik kan me zelfs voorstellen dat je met co2 vulling nog toegang tot de laatste restjes aardgas krijgt
als je ergens iets uitpompt kun je het ook er weer inpompen bijv inplaats van aardgas co2
een onbrandbaar gas
Aardgas (CH4) en kooldioxide (CO2) zijn chemisch gezien andere gassen. CO2 is een zwaar gas blijft als er geen wind is hangen boven het maaiveld, maar kan niet verder verbranden. In het geval dat het blijft hangen in concentraties boven de 5 % is het schadelijk voor de mens en wordt het adembenemend. Boven de 10 % is het absoluut dodelijk.
CH4 is een lichter gas. Gaat sneller naar de bovenste luchtlagen. Maar kan met zuurstof reageren tot CO2 en H2O. Van die eigenschappen maken we gebruik om onze huizen bij deze kou te verwarmen! Maar bij ongecontroleerd ontsnappen zijn er zeker risico’s. In het verleden hebben we dat aanvaarbaar gevonden om dit gas op te pompen.
CH4 en CO2 reageren chemisch anders. CO2 is in dat opzicht zeker geen inert gas. Hoe en hoe snel het kan reageren hangt van de samenstelling van de bodem, maar ook van de temperatuur en druk af. Dat vergt veel meer onderzoek dan er nu bekend is.
Nergens ter wereld zijn gasvelden voor eeuwig teruggebracht tot de druk die ze hadden voor het aardgas eruit is gehaald. CO2 wordt wel veel gebruikt om CH4 uit gasvelden te verdrijven.
Juist die eeuwige opslag is in het geval van het milieueffectrapport voor Barendrecht onvoldoende aan bod geweest.
Kortom het gaat om kansen en risico’s of iets gebeurt. Kan ook nooit gebeuren. In Barendrecht vonden we de risico-analyse niet volledig en de gehanteerde risico’s zeker voor de eeuwige duur veel te groot. Dat was een van de reden van het gemeentebestuur om nee te zeggen. Bovendien ontbrak het aan gevalideerde modellen. Een must om zeker te zijn dat de toegepaste modellen juist waren!
CO2 opslag lijkt op het eerste gezicht als je denkt dat CO2 een klimaatprobleem is een goede vondst. Duik je er wat dieper in dan krijg je steeds meer vragen!