Wil je gas besparen, dan is vloerisolatie in veel gevallen een prima oplossing. Met vloerisolatie doe je wat voor het milieu, je portemonnee en tegen de aardbevingen. Daarnaast verhoog je het comfort in je huis, omdat je minder snel koude voeten hebt. Maar er zijn allerlei verschillende isolatiematerialen en opties waaruit je kunt kiezen. Wat is de beste manier om je vloer te isoleren? De afgelopen maanden verdiepte ik me in de mogelijkheden en heb ik onze kruipruimte laten isoleren. Hier een overzicht van de soorten vloerisolatie die ik tegenkwam en de keuze die ik maakte.
Door je vloer of bodem te isoleren kan warmte uit je huis moeilijker via de vloer ontsnappen. Dat zorgt voor een lagere energierekening en een hoger comfort. Vloerisolatie is meestal goed te betalen. Volgens MilieuCentraal heeft vloerisolatie een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrekening met een rente van zo’n 8%.
“Een gemiddelde eengezinswoning met hr-combiketel bespaart 325 m3 gas, ofwel 210 euro (prijspeil 2014/2015) op jaarbasis door isolatie van de onderkant van de begane grondvloer. Milieu Centraal gaat hierbij uit van 57 m2 vloer, Rd-waarde isolatiemateriaal = 3,3 en PE-folie op de bodem.”
Zelf loop ik thuis vaak op sokken. Zeker als ik in de herfst of winter thuiskom en door de plassen of sneeuw heb gelopen. Vaak voelt de vloer dan koud aan en ben ik geneigd om de thermostaat wat hoger te zetten, terwijl de temperatuur in huis op zich prima is. Een koude vloer is dus niet comfortabel. En sinds ik een kleine dochter heb die veel op de vloer kruipt en speelt is dat nog belangrijker. Vloerisolatie is daarom voor mij een prima optie.
Daarnaast hebben we in Groningen last van aardbevingen en schade door de gaswinning. Het gasgebruik beperken is daarom nog belangrijker en een verantwoordelijkheid van elke Nederlander. Op dit moment is het nog erg lastig om een huis echt gasvrij te maken. Dat in tegenstelling tot elektriciteit, waar de opties om duurzaam te produceren of in te kopen inmiddels legio zijn en er echt geen enkel argument meer is om nog grijze stroom te gebruiken.
Voor mij zijn er dus drie redenen voor vloerisolatie: comfort, kostenbesparing en energiebesparing.
Soorten vloerisolatie
Er zijn veel soorten vloerisolatie: glaswol en steenwol, platen van allerlei materiaal (vlasplaten, EPS-platen (piepschuim), resol- en polyurethaan schuimplaten, geëxpandeerde kurkplaten, houtvezelplaten) en gespoten PUR-schuim. Doorgaans worden die allemaal via de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Welke soort vloerisolatie moet je nou hebben?
Ik zag door de bomen het bos niet meer en ben dus gaan googelen. Daar kwam ik er achter dat de professionele aanbieders geen glaswol of platen meer aan lijken te bieden. Blijkbaar zijn dat achterhaalde technieken met een lagere isolatiewaarde. De meeste aanbieders bieden PUR-schuim of andere soorten schuim. Dat is snel aan te brengen en relatief goedkoop en daarom een populaire keuze voor veel mensen.
Op internet lees je wel wat verhalen van mensen die aangeven dat de luchtkwaliteit in hun huis is gedaald sinds ze PUR-schuimin de kruipruimte hebben. Dat soort schuim is chemisch spul natuurlijk en mensen denken dat chemische deeltjes in de lucht komen en tot ademhalingsproblemen leidden. De aanbieders en producenten van isolatieschuim spreken dat tegen. Ik neem het zekere voor het onzekere en zoek verder.
BiofoamPearls is het eerste biologisch vervaardigde isolatieschuim. Het lijkt op EPS (piepschuimballetjes), maar is gemaakt van o.a. melkzuur en co2. Het is daardoor biologisch en volledig biologisch afbreekbaar en Cradle to Cradle. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij spouwmuurisolatie en dakisolatie. De parels zijn ook als bodemisolatie te gebruiken. Daarvoor wordt een laag pearls in de kruipruimte gestort. Dat ligt dus los op de bodem, terwijl de meeste andere isolatievormen tegen de onderkant worden bevestigd. Qua isolatie schijnt dat niks uit te maken. Maar het lijkt me wel onhandig omdat de kruipruimte ook toegang biedt tot allerlei leidingen en kabels en daar wil ik in de toekomst wel makkelijk bij kunnen als er iets aan de hand is.
Om de zelfde reden vallen ook schelpen af als optie om de vloer te isoleren. Schelpen zijn natuurlijk en isoleren ook goed. Maar er is een dikke laag van nodig in de kruipruimte en onze kruipruimte is niet al te diep en ik wil nog bij de leidingen kunnen. Volgens mij zijn zowel schelpen als biofoampearls een prima oplossing voor woningen met een diepe kruipruimte of voor situaties waar geen of nauwelijks leidingen in de kruipruimte lopen.
Tot slot kun je kiezen voor thermokussens. Die zijn uitgevonden door de Nederlander Ton Willemsen van TonZon. Thermokussens zijn een soort laagjes aluminiumfolie die als zakken onder de vloer hangen. Doordat de zakken uit meerdere lagen bestaan, ontstaan er zo meerdere kamers waarin de lucht stil staat om zo de warmte van boven vast te houden. Tegelijk houdt de folie ook stralingswarmte tegen. Je zou het kunnen zien als een opvouwbare en flexibele thermosfles.
Keuze voor TonZon vloerisolatie
Wij kozen voor TonZon. De thermokussens zijn net iets duurder dan schuim, maar zo weet ik zeker dat er geen chemische gassen in onze woning komen, dat ik nog gewoon bij de leidingen kan en het rendement schijnt ook beter te zijn. Het enige nadeel is dat het sneller beschadigt als er later in de kruipruimte gewerkt wordt.
Hier een reclamefilmpje van TonZon zelf waarin ze uitleggen hoe de techniek werkt:
Proces en aanleg
Via de website van TonZon heb ik een offerte aangevraagd. Ik kreeg een mail dat mijn aanvraag werd doorgestuurd naar een vloerisolatiespecialist in mijn regio. Aangezien we in het Groningse Winsum wonen, was dat Marko van Serveis uit Zuidhorn. Marko maakte snel een afspraak om de situatie te bekijken en op te meten. En na een paar dagen keer ik een offerte in de mailbox.
De kruipruimte heeft een oppervlakte van 43,26 m2. Daarin worden noppenfolie, bodemfolie en isolatiedekens met 3 luchtkamers met een rc-waarde van 3,8 aangebracht. Het materiaal plus het aanleggen zou in totaal € 1866,66 kosten. In onze kruipruimte bleek wat rommel te liggen, een stuk ongebruikte rioolbuis, een stuk hout en wat gruis en stenen. Dat moesten we dan wel even zelf opruimen.
Uiteindelijk zijn ze met twee mensen een hele dag bezig geweest onder de vloer. Dat maakt wat herrie, want ze moeten gaten boren in het beton om de pluggen in te bevestigen. Maar na een dag werk was het al klaar en is onze kruipruimte van onderen waterdicht gemaakt en van boven voorzien van aluminium zakken. De mensen van Serveis zijn vriendelijk en werken netjes (woon je in een andere regio, dan zul je met andere mensen te maken krijgen).
Zo zag de kruipruimte er vooraf uit:
Zo ziet de kruipruimte er nu inclusief vloerisolatie uit:
Vloerisolatie: conclusie en ervaring
Aangezien onze vloer nog maar een paar weken geleden geïsoleerd is, is wat te vroeg om te zeggen of de isolatie zelf goed werkt, de vloer warmer voelt en de gasrekening lager is geworden. Dat kunnen we van de winter pas beoordelen. Al vraag ik me af of je daadwerkelijk het verschil in de gasrekening kunt zien omdat de ene winter warmer is dan de andere. Maar ik vertrouw erop dat een rc-waarde van 3,8 ervoor zorgt dat ons huis beter geïsoleerd is. Wel kan ik zeggen dat ik het proces rond de offerteaanvraag, de informatievoorziening, de inspectie van de vloer en de communicatie rond de afspraak goed en prettig verliep. En dat ik alle vertrouwen heb in de techniek van TonZon. Laat de winter maar komen!
Dit artikel verscheen gisteren op Eigenwijs Blij.
Hallo Remi,
vraagje. Je hebt niet voor de pearls gekozen, omdat je dacht dat dan kabels en dergelijke moeilijker bereikbaar zijn. Terwijl de fabrikanten van pearls, http://www.vloerisolatie.nl, juist op hameren dat het een los materiaal is, zodat kabels wel bereikbaar blijven.
Ben je later nog in je kruipruimte geweest? Is dat goed te doen? De folie lijkt me nogal kwetsbaar.
Bedankt!