Inmiddels heeft minister Verhagen laten weten dat de “proef met ondergrondse co2-opslag” in Noord-Nederland door gaat. Want zo is zijn stelling: de ervaringen in Barendrecht zijn inmiddels opgedaan. Nu dacht heel Nederland dat met die ervaring in Barendrecht bedoeld werd feitelijke opslag van co2 maar nee, de minister bedoelt de ervaring met de dialoog met de burgers. Iedereen weet dat dit vooral negatieve ervaringen zijn. We kennen allemaal de beelden van het verzet tegen die opslag. En hier in Noord-Nederland kennen we dezelfde beelden: chaos bij de drie in het noorden georganiseerde bijeenkomsten.
Het antwoord van de minister is echter illustratief voor hoe de overheid met co2-opslag opgaat. Iedere keer wordt er weer een nieuwe draai gegeven aan de argumenten. Eerst moest de proef met Barendrecht lukken, daarna werd kernenergie gekoppeld aan co2-opslag. Vervolgens blijkt tot onze en waarschijnlijk ieders grote verrassing dat de proef in Barendrecht, volgens de minister, geslaagd is!
Een argument dat de minister terloops noemt is dat het past in het co2 reductie beleid. En dat is typisch zo’n argument dat niet klopt. Er wordt niet minder co2 geproduceerd maar meer en dat wordt dan ook nog eens ondergronds opgeslagen.
Luisterend naar de minister is het ons nog steeds onduidelijk wat de argumenten zijn om co2-opslag in Noord-Nederland door te laten gaan. Draagvlak is volgens de minister slechts 1 van de argumenten. Die andere argumenten zijn volstrekt onduidelijk. En we willen ze natuurlijk wel horen. Hoe kunnen we anders ons gelijk aantonen?
Dus minister Verhagen: we zien u graag hier in het noorden verschijnen. We zijn heel benieuwd naar uw argumenten. We zullen u net zo warm onthalen als de inwoners van Barendrecht uw voorgangers Verhoeven en Cramer hebben onthaald.
De stichting Co2ntramine gaat ondertussen gewoon door met het verder uitbouwen van haar organisatie en stopt pas als het 100% zeker is dat ondergrondse co2-opslag definitief van de baan is.
Ondergrondse CO2 opslag is net zo’n nep-oplossing als CO2 emissie belasting. Het is bedacht door de business-as-usual club en zorgt niet voor innovatie en verandering.
bekijk het rapport van het planbureau voor de leefomgeving eens:
http://www.d66.nl/d66nl/document/pbl_analyse_regeerakkoord/f=/vikfkf606xp4.pdf