Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde vorige maand een gaswinning van 24 miljard kubieke meter (m3) gas uit het Gronngen-veld. Maar het eerdere advies van 12 miljard m3 is beter. Het SodM stelde in rapporten van januari 2013 dat aardbevingen die schade veroorzaken snel ophouden als er jaarlijks niet meer dan 12 miljard m3 gas uit het Groningen-veld wordt gepompt. Dat getal wordt sindsdien vaak aangehaald als doel waarna we moeten streven.
Het SodM adviseerde op 24 juni jl. echter een winning van maximaal 24 miljard m3 gas. Hoe is dat verschil te verklaren? SodM schrijft daarover in het advies dat de onderbouwing voor de winning van 12 miljard m3 onjuist is: “Bij een hoger niveau van winning dan 12 miljard m3 per jaar zullen jaarlijks meer bevingen optreden, maar dat hoeft niet te leiden tot overschrijding van de recentelijk vastgestelde veiligheidsnorm of tot overschrijding van een schadeniveau dat acceptabel kan zijn.”
Het SodM adviseert een vlakke winning van gas uit Groningen, dus zonder grote wisselingen in de loop van het jaar. Dat geeft volgens het SodM op zich al minder ernstige aardbevingen in vergelijking met de situatie in 2013. Wat is die veiligheidsnorm? Dat is de norm die de commissie-Meijdam heeft voorgesteld, dat inwoners van Groningen niet slechter af mogen zijn dan mensen elders in Nederland. Maar die norm geldt pas als alle huizen, gebouwen en monumenten aardbevingsbestendiger zijn gemaakt. En dat is nu niet het geval. Wat is een aanvaardbaar schadeniveau? Daarvoor is er geen norm.
In feite komt de stelling van het SodM neer op het volgende. Als alle huizen en andere gebouwen in de provincie Groningen behoorlijk aardbevingsbestendig zijn, dan hebben ze minder last van aardbevingen en kunnen we dus meer gas winnen. Maar aan die voorwaarde is niet voldaan. Daarom ligt het meer voor de hand om bij 12 miljard m3 per jaar te blijven.Die 12 miljard m3 moeten we dan wel verdelen over het gehele Groningen-veld. Winning uit bijvoorbeeld alleen het centrale deel van het veld zou erg onverstandig zijn, kunnen we opmaken uit het advies van het SodM. Winnen van 12 miljard m3 uit alleen de omgeving van Loppersum zal leiden tot flinke aardbevingen.
Bezwaar maken tegen gasbesluit
Het is tot 11 augustus mogelijk bezwaar in te dienen tegen het gasbesluit. Milieudefensie maakte een standaard bezwaarschrift dat eenvoudig te versturen is. En wij schreven onze eigen zienswijze waarin we Kamp vragen zijn huiswerk opnieuw te doen.
Hallo Herman,
Nav een ideetje voor energieopslag in een omgekeerde watertoren te realiseren in diepe zee (bv Kattegat 600m diep of in de golf van Biscaje 5000m diep) vroeg ik me af: maar er zijn toch ook ideeën voor CO2 opslag? Google vond dit stuk van jou: https://docs.google.com/document/d/1QV1EVmsCjYDlELNRSzFIkuu3Bs3BtIfjyFzz4asQVjk/pub
Voor haast alle alternatieve energie als zon/wind geldt dat die er is als je hem niet nodig hebt en niet thuis geeft als je hem wel nodig hebt. Opslag is DE oplossing, en die mag ook wat kosten.
De omgekeerde watertoren gebruikt een gasvolume op druk in de orde van 100 a 500 atm. Die kan heel snel veel energie opnemen/afgeven. Het is eenvoudig om met gas of water of allebei te werken, naar keuze.
Ik heb wat berekeningen gemaakt die er op wijzen dat het kwa materiaal gebruik vrij goedkoop kan: een luchtbel in water op 1000m diepte heeft maar een minimaal drukverschil, vandaar.
Maar als er CO2 opslag ideeën bestaan met miljoenen m3 inhoud…? Dan heb je een schitterende energie(druk-)buffer. Meer dan genoeg om met zijn allen de winter door te komen. Wellicht moet je dan wel toestaan dat je er ook CO2 gas uit laat ontsnappen als je energie wilt onttrekken. Maar dat hoeft alleen als je meer nodig hebt dan er aan vloeistof (water) in de bovengrondse hogedruk-fluctuatietank zit. Die ‘hogedruk-fluctuatietank’ met water gebruik ik omdat vloeistof me efficienter lijkt te verpompen dan CO2 of lucht.