Na ruim 5 jaar actief geweest te zijn als voorzitter van de stichting Co2ntramine, geeft Egbert Brons het stokje over aan Liz Main. Main wil zich als voorzitter inzetten om samen met de vrijwilligers een stimulerende factor te zijn in het vergroten van kennis en informatie over de diepe ondergrond van Noord Nederland. Zo kan er een tegenwicht geboden worden tegen de veelal gekleurde en onvolledige informatie die vanuit de belanghebbende industrie en politiek naar buiten wordt gebracht. Brons zal binnen de stichting Co2ntramine een rol gaan vervullen in de Raad van Advies.
In de 5 jaar dat Brons voorzitter is geweest, is de stichting er in geslaagd om, samen met vele anderen, ondergrondse opslag van CO2 in lege gasvelden te voorkomen. Nadat de plannen voor ondergrondse CO2-opslag van de baan waren, heeft de stichting zich bezig gehouden met wat er nog meer onder onze voeten, in de diepe ondergrond, plaatsvindt. Zoals bijvoorbeeld de plannen voor kernafvalopslag in onze zoutkoepels en de gevolgen van gaswinning.
Co2ntramine heeft daar sinds haar oprichting een ruime expertise in opgebouwd. In het recent uitgebrachte Energierapport komen de plannen voor ondergrondse CO2-opslag weer tevoorschijn. Nu de regering een Energiedialoog wil opstarten is het van groot belang dat een stichting als Co2ntramine er is om mensen van objectieve informatie te voorzien. Co2ntramine gaat zich de komende tijd op allerlei manieren inzetten om dat te doen. Main heeft aangeven daar een prominente rol in te vervullen. Over haar motivatie verteld ze:
“Toen ik tijdens mijn studie op mijzelf ging wonen, en ineens ook mijn eigen eten moest halen, begon ik steeds meer na te denken over hoe wij eigenlijk naar voedsel kijken. Vanuit deze houding begon ik vervolgens ook de gewoontes uit het dagelijks leven te ondervragen. Mijn conclusie destijds; ik snap er helemaal niks van. Des te meer ik mij verdiepte in hoe wij met de aarde omgaan, hoe de samenleving was ingericht en hoe politiek en bedrijfsleven is vormgegeven, des te verwarrender het werd en de meer vragen zich aandienden. Nu, alweer een aantal jaren verder, geenszins alwetend maar door ervaring wijzer geworden, zet ik mij actief in binnen de milieubeweging. Om niet alleen educatie en informatie-stromen te bevorderen over de gevolgen van ons handelen op deze wereld, maar ook om mensen te ondersteunen die direct geraakt worden door falend overheidsbeleid en de te grote invloed van de fossiele brandstof industrie op het maatschappelijk beleid. Sinds februari 2016 heb ik het voorzitterschap van Co2ntramine mogen overnemen en hoop ik samen met de overige vrijwilligers een stimulerende factor te kunnen zijn in het vergroten van kennis en informatie over de diverse vraagstukken waarmee Co2ntramine zich bezig houdt. Zo kan er een tegenwicht geboden worden tegen de veelal gekleurde en onvolledige informatie die vanuit de belanghebbende industrie en politiek naar buiten wordt gebracht.”