Minister Kamp van Economische Zaken heeft een nieuw pakket maatregelen afgekondigd om de gevolgen van de gaswinning versneld te verminderen. Groningers kunnen dan “veiliger wonen”. Ook wil de regering misschien wat minder gas uit de Groninger bodem halen. Maar de minister blijft bij onveilige gaswinning en gaat helemaal voorbij aan wat veiligheid is.
In januari 2013 zijn twee rapporten verschenen van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over de gaswinning. In die rapporten staat dat de aardbevingen die schade veroorzaken snel ophouden als er jaarlijks niet meer dan 12 miljard kubieke meter gas uit het Groningenveld wordt gepompt. Dat is de hoogst bereikbare veiligheid. Maar daar heeft minister Kamp het niet over. Ook geeft het SodM aan dat de situatie bij 30 miljard kubieke meter beter wordt. Dat getal van 30 miljard kuub is blijven hangen in de herinnering van allerlei mensen en daarom pleiten allerlei politieke partijen voor terugschroeven van de winning naar die 30 miljard. De regering koos in januari 2015 nog voor 39,4 miljard voor dit jaar, maar maakt er nu van: 16,5 miljard kubieke meter tot 1 juli en dan bekijken hoe het verder moet in de rest van het jaar. Het kan dus nog steeds uitkomen op 39,4 miljard kubieke meter. Dat de gaskraan verder dicht gaat, is dus helemaal niet zeker.
Ik las dat Bert Dieters van de PvdA in Provinciale Staten Groningen verwees naar gedeputeerde Moorlag, ook PvdA: “Veiligheid van alle Groningers voorop, op naar 30 miljard kuub”. Maar hoezo staat de veiligheid van de Groningers voorop bij 30 miljard kuub? Het SodM heeft namelijk uitgerekend dat er bij 30 miljard kuub nog steeds een kans is van 60% dat er een aardbeving gebeurt met een kracht groter dan 3.9 op de schaal van Richter. Het aantal aardbevingen met een kracht groter dan 1.5 op diezelfde schaal zal dan nog steeds 14 per jaar zijn. En let wel, de tot nu toe ernstigste aardbeving te Huizinge was 3.6 op de schaal van Richter. En het zijn al die zogenaamd minder ernstige bevingen die nu al die schade veroorzaken, ook zonder dat de grote klap al gekomen is. Dus hoezo staat de veiligheid voorop? Ook met het huidige besluit van minister Kamp is de veiligheid niet gegarandeerd.
Overigens, in een bijlage bij het besluit van minister Kamp staat een opmerkelijke zin. Daarin geeft de minister aan dat er tot het jaar 2023 een kans is van 2% op een aardbeving met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter. En bij een beving met kracht 5 vallen er naar schatting 110 doden en storten honderden huizen in. Nogmaals: hoezo veiligheid of veiliger wonen?