Bestuur

Voorzitter: Liz Main
Toen ik tijdens mijn studie op mijzelf ging wonen, en ineens ook mijn eigen eten moest halen, begon ik steeds meer na te denken over hoe wij eigenlijk naar voedsel kijken. Vanuit deze houding begon ik vervolgens ook de gewoontes uit het dagelijks leven te ondervragen. Mijn conclusie destijds; ik snap er helemaal niks van. Des te meer ik mij verdiepte in hoe wij met de aarde omgaan, hoe de samenleving was ingericht en hoe politiek en bedrijfsleven is vormgegeven, des te verwarrender het werd en de meer vragen zich aandienden. Nu, alweer een aantal jaren verder, geenszins alwetend maar door ervaring wijzer geworden, zet ik mij actief in binnen de milieubeweging. Om niet alleen educatie en informatie-stromen te bevorderen over de gevolgen van ons handelen op deze wereld, maar ook om mensen te ondersteunen die direct geraakt worden door falend overheidsbeleid en de te grote invloed van de fossiele brandstof industrie op het maatschappelijk beleid. Sinds februari 2016 heb ik het voorzitterschap van Co2ntramine mogen overnemen en hoop ik samen met de overige vrijwilligers een stimulerende factor te kunnen zijn in het vergroten van kennis en informatie over de diverse vraagstukken waarmee Co2ntramine zich bezig houdt. Zo kan er een tegenwicht geboden worden tegen de veelal gekleurde en onvolledige informatie die vanuit de belanghebbende industrie en politiek naar buiten wordt gebracht.
liz.main@co2ntramine.nl

Secretaris: Jelte Hommes
De manier waarop we met onze planeet om gaan zegt veel over de manier waarop we met elkaar om gaan. Wereldwijd leven de meeste slachtoffers van klimaatverandering in de armste regio’s. Hoewel van een andere orde van grootte, delft ook in Nederland een relatief arm gebied als het noorden consequent het onderspit wanneer het om de klimaatproblematiek gaat. Als geboren en getogen noorderling vindt ik het daarom belangrijk dat deze regio zijn stem laat horen wanneer het op de energietransitie aankomt. Wat mij betreft betekent dit dat we niet alleen zo snel mogelijk ophouden met het gebruik van fossiele energie, maar dat we ook nee zeggen tegen symptoombestrijding met allerlei schadelijke consequenties. Toen ik door het bestuur van Co2ntramine werd gevraagd om de functie van secretaris over te nemen heb ik dan ook enthousiast ja gezegd. Naast mijn bestuursfunctie bij Co2ntramine zet ik mij voor meerdere partijen binnen de klimaatbeweging in, zo ben ik onder andere afdelingsvoorzitter van GroenLinks in Assen geweest. Net zoals veel generatiegenoten werk ik veel op projectbasis en is het iedere maand weer een verassing of en hoe ik mijn geld verdien.
jelte.hommes@co2ntramine.nl

Penningmeester: Pieter Patje
Pieter Patje is 55 jaar, vader van twee dochters en opa van vier kleinkinderen, woonachtig in Groningen (Rivierenbuurt). Voormalig eigenaar/directeur van een viertal ondernemingen en voormalig voorzitter en actievoerder van Greenpeace Groningen, tevens een functie bekleed bij de Dierenbescherming Groningen, als Inspecteur van de Dierenbescherming. Momenteel bezig met studie aan de Open Universiteit, Natuurkunde (duurzaam ondernemen).

Verder is hij een overtuigend vegetariër en een parttime veganist en probeert klimaatneutraal te leven, daarom heeft hij o.a. geen auto. Zijn motto is “Ik leef liever inconsequent goed, dan consequent fout”.
pieter.patje@co2ntramine.nl

Herman Folkerts
Herman is werkzaam binnen de Rijksoverheid en heeft diverse leidinggevende en adviserende functies verricht. Momenteel dient hij als adviseur de Beheer en Onderhoudsbelangen van Rijkswaterstaat in haar hoedanigheid als toekomstig beheerder bij het project Zuidelijke Rondweg in Groningen. Naast zijn reguliere werk is Herman tot in 2015 politiek actief geweest binnen GroenLinks en heeft vanuit deze betrokkenheid een stevig netwerk opgebouwd binnen de politiek en het bestuur op zowel gemeentelijk, provinciaal en zij het iets beperkter, op landelijk niveau. Verder is hij lid geweest van de Landelijke Partijraad van GroenLinks, een instituut dat mede de politieke koers van deze partij bepaalde. Bestuurlijke ervaring heeft Herman opgedaan als afdelingsbestuurder (afdeling Oldambt) binnen GroenLinks, secretaris en thans algemeen bestuurslid van de Stichting Co2ntramine, Secretaris van de Dierenbescherming in de provincie Groningen en als Voorzitter van de Vereniging Zuivere Energie. Vanwege diabetes zijn echter een aantal van de voornoemde politieke en maatschappelijke functies niet langer meer voor hem te continueren. Als algemeen bestuurder van Co2ntramine blijft hij echter nog wel actief. Herman is getrouwd met Mieke en woont met haar en de kinderen naar alle tevredenheid in Winschoten.
herman.folkerts@co2ntramine.nl

3 gedachten over “Bestuur”

  1. Een argument tegen CO2 opslag dat ik nog niet op uw website lees is dat het een technologie zonder positieve economische bij-effecten heeft. Het effect van CO2 op klimaat is mijns inziens niet zonneklaar, in het klimaatdebat schaar ik mij bij het kamp van de “lukewarmers”. Vanuit die positie is het veel verstandiger is middelen te kiezen die niet uitsluitend CO2 reductie dienen, maar die daarnaast andere voordelen bieden. Opslag van CO2 dient slechts een doel, CO2 reductie, en zelfs dat valt maar te bezien lees ik op deze website. Daarentegen: het inzetten van alternatieve energiebronnen maak NL in ieder geval minder afhankelijk van fossiele brandstof leveranciers, en bereid ons beter voor op een toekomst met minder fossiele energie. Dus met een “lauw” skeptische blik is CO2 opslag de meest geldverspillende optie. De huidige kabinetsplannen vind ik in dit licht onbegrijpelijk.

  2. Een argument tegen CO2 opslag dat ik nog niet op uw website lees is dat het een technologie zonder positieve economische bij-effecten is. Het effect van CO2 op klimaat is mijns inziens niet zonneklaar, in het klimaatdebat schaar ik mij bij het kamp van de “lukewarmers”. Vanuit die positie is het veel verstandiger is middelen te kiezen die niet uitsluitend CO2 reductie dienen, maar die daarnaast andere voordelen bieden. Opslag van CO2 dient slechts een doel, CO2 reductie, en zelfs dat valt maar te bezien lees ik op deze website. Daarentegen: het inzetten van alternatieve energiebronnen maakt NL in ieder geval minder afhankelijk van fossiele brandstof leveranciers, en bereidt ons beter voor op een toekomst met minder fossiele energie. Dus met een “lauw” skeptische blik is CO2 opslag de meest geldverspillende optie. De huidige kabinetsplannen vind ik in dit licht onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.