Er is in Nederland te weinig radioactief afval (dus in feite te weinig kernenergie) om een ondergrondse berging van radioactief afval economisch aantrekkelijk te maken. Maar volgens de regering is er een uitweg: over honderd jaar is er meer kernafval. Bovendien zal volgens de regering het geld dat nu opzij is gelegd de komende honderd jaar groeien. Dat stelde de PvdA-VVD- regering op 12 juli 2013. Geld dicteert dus het kernafvalbeleid.
Op 13 augustus 2013 voegde de regering daar nog het idee van internationale opslag aan toe. “Eindberging is voor een land met een klein kernenergieprogramma de duurste stap in het beheer van radioactief afval. Het realiseren van een eindberging met andere landen kan aantrekkelijk zijn vanwege onder meer schaalvoordelen”. Dat betekent dat we er rekening mee moeten houden dat het kernafval van andere landen in de Noord-Nederlandse zoutkoepels opgeslagen moet worden. Tot zover het PvdA-VVD-beleid.
Herman Damveld zocht uit hoe het Nederlandse kernafvalbeleid in de loop der jaren is ontwikkeld en hoe onze huidige regering hier over denkt. Lees het hele verhaal in het Engels inclusief bronnen hier: Money dictates nuclear waste policy in the Netherlands (PDF).