Om aardgas uit het Groningen-veld te halen is steeds meer energie nodig. Er staan nu 20 compressoren met elk een vermogen van 23 Megawatt (MW). Die vroegen in 2014 net zoveel elektriciteit als een half miljoen huishoudens. Daarmee is de NAM een grootverbruiker van elektriciteit geworden. De komende jaren verdubbelt het aantal compressoren en daarmee de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het aardgas op te pompen. Dan gebruikt de NAM evenveel als een miljoen huishoudens.
In 1994 wezen de NAM en de Gasunie op de daling van de druk in het Groningen-veld. Het gas stroomde er niet meer vanzelf uit en er waren hulpmiddelen vereist. Dit werd het Groningen Long Term Project (GLT). Tussen 1997 en 2009 zijn de twintig winningslocaties in het Groningen-veld voorzien van compressoren van elk 23 MW. In totaal hebben de compressoren een vermogen van 460 MW.
Daarnaast was ondergrondse gasopslag nodig speciaal voor koude dagen. Deze kwam vanaf 1997 in bedrijf in Norg voor gas van Groninger-kwaliteit en in Grijpskerk voor hoogcalorisch gas. Bij Norg zijn drie compressoren in gebruik van elk 38 MW, terwijl Grijpskerk kan volstaan met één compressor van 39 MW.
Minister Kamp van Economisch Zaken heeft op 9 februari jl. in antwoord op Kamervragen gemeld dat de NAM in 2014 een “energiegebruik had van 1500 GWh”, dat is 1500 miljoen kilowattuur. Een gemiddeld huishouden gebruikt in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek pakweg 3000 kilowattuur. Dan kunnen we een simpele rekensom maken en het gebruik van de NAM delen door het gebruik per huishouden. Resultaat is dat de NAM voor de gaswinning evenveel elektriciteit gebruikt als een half miljoen huishoudens. De NAM is dus een grootgebruiker van elektriciteit. En om die stroom te leveren moet er extra elektriciteit geleverd worden door een gascentrale, waar de NAM weer gas voor moet oppompen, zodat de pompen nog meer elektriciteit vragen.
Maar hier blijft het niet bij. Er zijn extra maatregelen noodzakelijk. Volgens de NAM zal vanaf 2020 de druk in het Groningen-veld snel afnemen. Nu komt aardgas nog met een druk van rond de 60 bar uit de put en wordt het door middel van compressoren bovengronds op druk gebracht, zodat het naar het leidingnetwerk van de Gasunie kan worden vervoerd. Vanaf 2016 gaat de NAM elk jaar enkele locaties uitrusten met een extra compressor. In 2023 moeten zo alle locaties zijn voorzien. Het elektriciteitsgebruik van de NAM komt dan overeen met dat van een miljoen huishoudens.
U noteert “terwijl Grijpskerk kan volstaan met één compressor van 39 MW”.
Ik begrijp dat niet goed, er staan op de gaslocatie naar mijn mening 6 compressoren.
Dit gegeven heb ik van iemand die op 3,5 km van de locatie woont en veel kennis heeft mbt wat de NAM allemaal “doet” juist ook ivm de laag frequente geluidshinder en bodemtrillingen.
Weet u welk type compressoren dat zijn, zuiger of centrifugaal of iets anders (dat is vermoedelijk het geval gezin de enorme toerentallen).
Ik heb ooit eens uitgezocht dat de firma Thomassen die heeft geproduceerd maar zeker ben ik er niet van. Het interesseert mij en anderen omdat de geluidsproductie van elk type zo zijn eigen karakteristiek heeft maar we die bij onze spectra metingen toch niet goed kunnen plaatsen.
alvast dank voor uw te nemen moeite
m vr groet
Jaap Barree