Trek het besluit over winning van gas uit het Groningen-veld in en zorg ervoor dat er een begrijpelijk en eenduidig gasbesluit komt. Dat schrijft de Groninger stichting Co2ntramine vandaag aan minister Kamp van Economische Zaken.
“Er zijn berekeningen van de NAM, waar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vergaande kritiek op heeft. De Belgische geoloog Manuel Sintubin heeft vervolgens vergaande kritiek op de berekeningen van het SodM. Dat is voor Co2ntramine voldoende reden om te eisen dat de minister het gasbesluit intrekt. We stellen voor dat minister Kamp ervoor zorgt dat de verschillende partijen het spoedig eens worden over de gehanteerde uitgangspunten en modellen en dat er binnen een half jaar een nieuw ontwerp-winningsbesluit komt.” Aldus Stichting Co2ntramine.
“Voor ons staat het belang van zorgvuldigheid voorop in dit besluit, en die is in het geding door de onenigheid in de besluitvorming. Ook zijn veel zaken nu nog onduidelijk. Om een plan voor 5 jaar daarop vast te stellen is in onze ogen niet aanvaardbaar.”
Minister Kamp geeft iedereen de gelegenheid om tot 11 augustus te reageren op het ontwerpbesluit gaswinning Groningen van 24 juni 2016. Daarbij gaat het om de omvang van de gaswinning en de toelaatbare schade door aardbevingen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft op 1 april 2016 bij minister Kamp een winningsplan voor het Groningen-veld ingediend. Het besluit van de minister hierover op 24 juni 2016 is vooral gebaseerd op een advies van het SodM.
“Het SodM vindt de rekenmodellen van de NAM “beperkt bruikbaar” en heeft daarom een eigen rekenmodel gemaakt. Bij dat rekenmodel gaat het om de beperking van het aantal aardbevingen, maar blijven zware en schadelijke aardbevingen mogelijk. De Belgische geoloog Manuel Sintubin vindt het rekenmodel van het SodM getuigen van “een fout perspectief” omdat juist de hoeveelheid aardbevingsenergie beperkt zou moeten worden. “
“Kortom, voor de gemiddelde inwoner van Groningen of Nederland is het onmogelijk om een zinnig oordeel te geven over het gasbesluit.“
Via deze link is onze volledige zienswijze (pdf) te lezen.