Als de NAM minder aardgas wint, stoppen de aardbevingen niet. De aardgaswinning strekt zich dan uit over een langere periode en de aardbevingen – waaronder de zwaardere – ook. Injectie van CO2 kan de bevingen niet verhinderen. Dat stelt de NAM in antwoord op onze vragen.
In de provincie Groningen is veel verontrusting ontstaan door de recente aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning. Het KNMI heeft tot nu toe in Noord-Nederland ongeveer 800 bevingen geregistreerd. Gemiddeld merkt men er vijf per jaar; het overgrote deel is zwak en niet voelbaar.
Er is een roep om de gaswinning aanzienlijk te verminderen. Maar houden de aardbevingen daarmee op? De NAM: “Als de NAM volledig stopt met gaswinning zullen op termijn ook de aardbevingen stoppen. Er is echter wel een vertragingseffect tussen productie van het gas en het optreden van aardbevingen. Daarnaast is er een relatie tussen de jaarlijkse productie en het aantal aardbevingen per jaar. Als er minder gas gewonnen wordt zullen er ook minder aardbevingen per jaar optreden. Als je de productie uitsmeert over meer jaren dan zullen ook de aardbevingen worden uitgesmeerd over een langere periode.”
De NAM vervolgt: “Het verminderen van productie zorgt er helaas niet voor dat de kans op een zwaardere aardbeving evenredig minder wordt. Ten onrechte zou de verwachting gewekt kunnen worden dat het optreden van aardbevingen door productievermindering wordt voorkomen. De NAM vindt een productiebeperking daarom geen goede voorzorgsmaatregel.”
Zijn er mogelijkheden om de kracht van aardbevingen te verminderen? De NAM “is een onderzoek gestart naar verschillende mogelijkheden om de sterkte van aardbevingen te beïnvloeden. Hierbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om drukverschillen te beperken in het reservoir. Injectie van stikstof of CO2 zou theoretisch gezien invloed moeten hebben. Echter gezien de omvang van het Groningen-gasveld lijkt dit geen oplossing in de praktijk. Dit onderzoek loopt nog en resultaten zullen in december 2013 worden bekendgemaakt.”
De huidige verontrusting ontstond door de aardbeving van 16 augustus 2012 bij Loppersum met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Na deze aardbeving hebben de NAM, het KNMI en toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ieder afzonderlijk extra onderzoek verricht. De NAM hierover: “Niet langer kan worden aangenomen dat een aardbeving van 3,9 de zwaarst mogelijke aardbeving is als gevolg van gaswinning in het Groningen gasveld.” Volgens het SodM is er een kans van 7% is dat er de komende jaren een aardbeving komt van boven de 3.9 en een dergelijke aardbeving kan zes tot negen maanden na de piekproductie in de winter optreden. Dit feit zit veel Noord-Groningers dwars.
De NAM is verantwoordelijk voor de winning en productie van gas uit de ondergrond. De Gasunie transporteert het gas alleen. “De aardbevingen zijn een gevolg van die gaswinning. Daarom is NAM de aangewezen partij voor het omgaan met 6700 sinds 2012 ingediende schadeclaims”, stelt de NAM.
Tot 1988 ontkende de NAM dat aardbevingen een relatie met de gaswinning hebben, erkent die relatie nu expliciet en heeft 100 miljoen gereserveerd voor schadevergoeding. De overheid heeft tot nu toe 260 miljard aan aardgasbaten geïnd.
De NAM zegt:
“Het verminderen van productie zorgt er helaas niet voor dat de kans op een zwaardere aardbeving evenredig minder wordt”
Dat wordt aangegrepen om te stellen dat het dus geen zin heeft om de productie terug te schroeven.
Maar dat woord “evenredig” zit me dwars. In feite zeggen ze dat de kans op een zware beving niet 50% is als de productie naar 50% gaat.
Maar ze zeggen niet dat het niet minder wordt. Dus het zou kunnen zijn dat de kans op een zware beving 75% wordt als de productie naar 50% gaat. Geen evenredige daling van de kans, maar wel een daling!
Ben erg benieuwd hoe we die quote moeten interpreteren…
1. Op dit moment lopen er allerlei onderzoeken om de punten waarover in dit artikel uitspraken worden gedaan juist te onderzoeken. De uitspraken van de NAM zijn dus voorbarig.
2. In het verleden (tot 2013) hebben zowel de NAM als het KNMI het steeds bij het verkeerde eind gehad wat de frequentie en zwaarte van de bevingen betreft. Waarom zijn hun uitspraken dan nu plotseling geloofwaardig geworden?
3. De NAM heeft een belang (haar enige eigen belang) om zoveel mogelijk gas te winnen in de komende jaren (onder de dreiging dat de gasprijs waarschijnlijk gaat dalen). Zij zijn dus gebaat bij een bagatellisering van het effect van een daling van de gaswinning.
Kortom, ik begrijp niet goed waarom de schrijver van dit artikel de uitspraken van de NAM een dergelijk kritiekloos podium geeft.
Beste heer van der Knoop,
Dank voor uw reactie. Als uit onderzoek blijkt dat er andere resultaten zijn dan hier vermeld, zal ik die zeker opschrijven. Ik geef hier de stand van zaken weer en u noemt dat voorbarig maar is mijn informatie daarmee onjuist?
Ik citeer uitspraken van de NAM. U vraag zich af waarom die nu geloofwaardig zijn. Graag hoor ik van u waarom u die niet geloofwaardig vindt.
U bent van mening dat de NAM het effect van verminderde gaswinning bagatelliseert: Kunt u nauwkeurig aangeven wat het effect dan wel is?
Ik houd me aanbevolen voor bewijzen van uw kant, waaruit blijkt dat de zaken anders zijn dan ik in mijn artikel heb opgeschreven,
Met groeten,
Herman Damveld