De Raad van State heeft het beroep van milieuorganisaties tegen de natuurbeschermingswetvergunningen voor de bouw van twee kolencentrales van E.ON en Electrabel op de Maasvlakte gegrond verklaard. Hierdoor wordt zeer onzeker of de bedrijven verder kunnen bouwen aan de centrales. Greenpeace, Natuur & Milieu, Mobilisation en de vereniging Verontruste Burgers van Voorne vochten de afgegeven vergunningen aan omdat de kolencentrales zeer schadelijk zijn voor de kwetsbare duinnatuur en het milieu.
Volgens de Raad van State zijn de besluiten van de provincie over de kolencentrales van E.ON en Electrabel in strijd met de Natuurbeschermingswet. Het onderzoek van de provincie naar de gevolgen voor de beschermde natuur is volgende de Raad van State onvoldoende en moet worden overgedaan.
Als de kolencentrales daadwerkelijk geschrapt worden, scheelt dat jaarlijks een CO2-uitstoot die gelijk is aan die van ruim drie miljoen personenauto’s en enorme hoeveelheden fijnstof, stikstof en zwavel.
De milieuorganisaties voeren een vergelijkbare rechtszaak tegen Essent. ‘Deze uitspraken zullen ook gevolgen hebben voor de lopende rechtszaak tegen de kolencentrale van Essent aan de Waddenzee’, stelt Ron Wit, hoofd klimaat van Natuur & Milieu. ‘De effecten van die centrale zijn nog veel groter, omdat die op de rand van het strikt beschermde Waddengebied wordt gebouwd.’
Bron: Greenpeace