De Reclame Code Commissie (RCC) heeft haar beslissing bekend gemaakt. Het energiebedrijf ‘Atoomstroom’ mag niet meer adverteren en radiocommercials uitzenden met de korte kreet dat “Kernenergie CO2-vrij” zou zijn. Jan Juffermans heeft hiertegen geprotesteerd. Als onderbouwing heeft hij een artikel van Herman Damveld gebruikt. Lees het artikel van Juffermans op duurzaam nieuws.
Indirecte CO2-uitstoot: 10% tot 60%
Kernenergie draagt ook bij aan het broeikaseffect. Het gaat hier om CO2 dat vrijkomt bij winning en bewerking van uraniumerts, bij de bouw van de kerncentrale, het transport van kernbrandstof, de afbraak van de centrale, etc. Bij al deze werkzaamheden zijn machines nodig die benzine of diesel gebruiken en zo CO2-uitstoot veroorzaken. Dit heet de indirecte CO2-uitstoot. Deze is nu 10 tot 50 % van de totale CO2-uitstoot een gasgestookte centrale en neemt over een jaar of 15 toe naar 60%. Het is derhalve geen te verwaarlozen hoeveelheid CO2. Daarom is het terecht dat de RCC Juffermans gelijk heeft gegeven.
Voor meer gegevens over CO2-uitstoot van kernenergie zie ‘ook daarom geen kernenergie‘.
Geen juridische consequenties
Gevolgen voor consumenten heeft de uitspraak niet. De Reclame Code Commissie is een gedragsorganisatie binnen de reclamebranche op basis van vrijwilligheid. Juridisch heeft dit dus geen consequenties. Consumenten die in het verleden naar aanleiding van de commercial besloten de dienst van atoomstroom af te nemen kunnen op basis van deze uitspraak dus niet hun geld terugeisen.
Gevolgen voor reclame uitingen atoomstroom
Voor atoomstroom heeft deze uitspraak wel flinke gevolgen. Ze moeten nu hun reclames aanpassen en mogen daarin dus niet meer beweren dat kernenergie CO2-vrij is. En dat terwijl het hun belangrijkste Unique Selling Point is. Op dit moment hebben ze hun website nog niet aangepast, daarop staat nog prominent te lezen dat kernenergie CO2-vrij is:
Ook adverteren ze nog in Google met de zelfde bewering:
Lijkt me niet zo’n slimme actie van Juffermans. Nu is geen enkele enerigieopwekking meer CO2-vrij. Tel daar de honderduizenden doden van waterkrachtcentrales in China, de complete vergiftiging van de omgeving van pv-fabrieken in China bij en je zou bijna weer in kolenstook gaan geloven.
Beste Theo Witter,
Bij geen enkele energiebron is de som van de directe en indirecte uitstoot van CO2 gelijk aan nul. Dat maakt zuinig gebruik van energie een belang van de eerste orde.
Uit de beschikbare gegevens blijkt echter dat de totale CO2-uitstoot per kilowattuur bij duurzame energie een heel stuk lager is dan die bij een gas-, laat staan een kerncentrale. Bij kolencentrales is de CO2-uitstoot per kilowattuur overigens het dubbele van die van gascentrales en kolencentrales stoten ook grote hoeveelheden gistige stoffen uit. .
Graag zou ik overigens de literatuurbronnen zien waaruit blijkt dat er bij waterkrachtcentrales honderdduizenden doden zijn gevallen in China.
U bevestigt in ieder geval wat ik zei. Het gaat er dus om waar je de grens legt en dat zal dan weer afhankelijk zijn van je eigen visie wat wel of niet meer ‘duurzaam’ genoemd mag worden. Een van grootste ongelukken mbt het opwekken van energie is de ramp met de Banqiao-dam in China in de jaren zeventig die met 170.000 doden waterkracht meteen tot een van de meest dodelijke van alle energieopwekkers maakte. 11 miljoen mensen waren in een klap dakloos.