Het zat er al aan te komen, maar nu is het punt dan eindelijk bereikt: Zelf opgewekte zonneenergie is nu goedkoper dan energie van een energiebedrijf. Dit komt doordat de prijzen van zonnepanelen in 10 jaar zo’n 80% zijn gedaald en de prijzen bij de energiebedrijven juist stegen. Hoge energiebelasting en collectieve inkoop deden de rest. Dat blijkt uit een analyse van de energiemarkt door Natuur en Milieu.
Relatief hoge energieprijs in Nederland
Volgens het CBS kost een kWh elektriciteit in Nederland nu ongeveer € 0,25. Dat is hoger dan in veel andere landen doordat we in Nederland relatief veel energiebelasting en BTW betalen. Zo’n 60% van de consumentenprijs gaat naar belastingen. Verder stijgt de energieprijs, zoals in onderstaande grafiek te zien is al jaren.
Over zelf opgewekte energie hoeven Nederlandse huishoudens de eerste 5000kWh teruggeleverde energie geen energiebelasting en BTW te betalen.
Prijs zonnepanelen 80% gedaald
Zonnepanelen zijn nu zo’n 80% goedkoper dan 10 jaar geleden. Dat komt door massaproductie, efficiëntere productiemethoden en een hoger rendement van de zonnecellen zelf. Naast zonnepanelen heb je ook een installateur, een omvormer en bekabeling nodig. Zaken die minder in prijs zijn gedaald.
Verder vergen zonnepanelen een investering vooraf, terwijl je een energiebedrijf elke maand betaalt. Die investering vooraf zorgt voor gederfde rente. Maar zelfs als al die factoren meegenomen worden komt zonnestroom in Nederland nu uit op ongeveer € 0,21 per kWh.
Of zonneenergie inderdaad goedkoper is hangt van een flink aantal factoren af, zoals de grootte van een huishouden en de hoek van het dak. De berekeningen van Natuur en Milieu gaan van een gemiddelde uit en dus kan het ook beter of juist minder goed uitpakken.
Collectieve inkoop zonnepanelen: goedkoper en gemakkelijk
Veel consumenten kiezen ervoor om zonnepanelen gezamenlijk in te kopen via een collectief. Op die manier heb je als consument een betere onderhandelingspositie en daardoor een scherpere prijs. Daarnaast nemen vaan collectieven ook het uitzoekwerk en geregel uit handen. Sommige collectieven richten zich alleen op de inkoop van zonnepanelen, waarbij de consument zelf op zoek moet naar een installateur. Bij anderen zit de installatie al inbegrepen.
Enkele voorbeelden van collectieven zijn Zon Zoekt Dak van Natuur & Milieu en de ASN Bank, De Windvogel samen met Metdezon en 1 2 3 zonneenergie van de Vereniging Eigen Huis.
Meer weten over zonneenergie?
Op de site van Natuur & Milieu staat een factsheet (PDF) met daarin de onderbouwing van bovenstaande cijfers en feiten. Verder vind je op de sites van bovengenoemde collectieven een hoop informatie en uitleg. Of kijk eens op Wij Willen Zon.
Beste Remi,
25 Eurocent per kilowattuur? Nemen de onderzoekers van het CBS thuis wel eens de moeite om hun elektriciteitsrekening te bekijken? Als ik bij gaslicht.com kijk kom ik namelijk bijna 20% goedkoper per kWh op 20,47 Eurocent en dan pak ik niet de goedkoopste, maar een van de groenste (Greenchoice):
http://www.gaslicht.com/energieleveranciers/greenchoice/groene-stroom-plus-gas-groenmix/kostenberekening.aspx?
Er van uitgaande dat de kostprijzen die Natuur & Milieu hanteert voor zonne-energie wel kloppen is elektriciteit van zonenpanelen momenteel nog niet goedkoper, maar ongeveer even duur als elektriciteit van het energiebedrijf. Of de prijs van elektriciteit gaat stijgen de komende jaren is nog maar de vraag. Als dat werkelijk zo zeker zou zijn was de business case voor de tweede kerncentrale geen probleem.
Het is eerlijker om zonnepanelen neer te zetten als optie om je te verzekeren van een vast tarief voor een deel van je eigen elektriciteit. Als het meezit stijgt de prijs van elektriciteit en ben je goedkoper uit, als het tegenzit daalt de prijs van elektriciteit en ben je wat duurder of even duur uit.
@ Krispijn,
Die 25 cent per kWh waar de CBS mee rekent is het gemiddelde dat de Nederlander in Q3 2011 betaalde voor energie. En bij een gemiddelde is het logisch dat er dus mensen zijn die meer betalen en mensen die minder betalen. Anders was het geen gemiddelde.
Voor de andere kant van het sommetje geldt precies hetzelfde. Ook de opbrengsten van zonnepanelen zoals berekend zijn een verwacht gemiddelde. Bij een groter huishouden zal het goedkoper uitpakken dan bij een huishouden dat nauwelijks energie verbruikt (de installatiekosten stijgen minder hard dan het aantal panelen). En als je een dak onder de perfecte hoek hebt zul je goedkoper uit zijn, terwijl een dak met een minder perfecte hoek, en een onhandige boom van de buren minder op zal leveren.
Dus ja: De bewering dat zonnestroom nu goedkoper is dan energie van een energiebedrijf klopt in veel gevallen niet. Maar gemiddeld dus wel.
En er zijn twee grote onbekende factoren in dit soort sommetjes. We kunnen niet in een glazen bol kijken wat de energieprijzen de aankomende 30 jaar gaan doen. Stijgen die door zoals ze de afgelopen 10 jaar deden, dan wordt zonneenergie zeker veel goedkoper dan de energiebedrijven.
En er wordt uitgegaan van een leeftijd van 25 jaar van zonnepanelen (de meeste leveranciers geven 25 jaar garantie), maar men verwacht dat ze 30 jaar meegaan. Die laatste 5 jaar is dus pure extra winst. Maar goed, niemand weet nog of we dat gaan halen, aangezien de huidige techniek nog niet zo oud is.
Ook jullie scheppen met deze voorstelling van zaken grote verwarring. SNM vergelijkt appels (productiekosten zonnestroom zonder BTW en belasting, van 21 cent) met bakstenen (“gewone” stroom inclusief BTW en belasting, van 25 cent). Bovendien geld de kop van het artikel; ALLEEN voor kleinverbruikers die de meter terug kunnen laten draaien. Als je een lapje grond hebt of een dak van een parkeergarage en je moet aan het openbare net terug leveren dan bespaar je niet die 25 cent, maar levert het maar 7 of 8 cent op want er is geen subsidie ! Dus zonnestroom is NIET goedkoper dan gewone stroom.
Met zonnepanelen alleen op woningen bij kleinverbruikers komen we niet ver. Net als in Duitsland wordt het pas echt de moeite waard al je alle locaties kunt benutten.
Beste Jaap Langenbach,
Bovenstaand verhaal geldt voor consumenten, niet voor commerciële productie. In Nederland geldt een maximum van 5.000 kWh op jaarbasis. Boven die hoeveelheid kun je inderdaad niet meer zomaar terugleveren aan het net.
Het is dus wel degelijk erg positief nieuws voor de ontwikkeling van decentrale en kleinschalige duurzame energieproductie. Want het wordt nu dus voor veel gezinnen lucratief om zelf doormiddel van zonnepanelen energie op te wekken voor eigen gebruik.
Tegelijk heb je ook gelijk dat er nog een hoop te doen is. En het zou inderdaad goed zijn als het mogelijk wordt ook boven die 5000 kWh te leveren. Een aantal maanden geleden interviewden we Grunninger Power, die zijn ook met dat soort dingen bezig. Lees dat interview het hier.
Persoonlijk vind ik subsidie op duurzame energie geen goed idee. Daarmee houdt het een negatief imago. Beter is het om de vervuiler te laten betalen. Dus extra belasting op CO2 uitstoot. En stoppen met rare kortingen daarop. Op dit moment krijgen een aantal grote energiebedrijven gedeeltelijke vrijstellingen op die CO2 emissies. Belachelijk natuurlijk, want in feite is dat kolencentralesubsidie.
Overigens is dat nog wel een flinke puzzel, want wat doe je bijvoorbeeld met indirecte CO2 uitstoot? Een kerncentrale stoot zelf geen CO2 uit, maar bij het winnen en transporteren van uranium komt erg veel CO2 vrij (ongeveer 50% van een gasgestookte centrale). Dat wordt nu echter niet meegenomen.
Genoeg te doen dus.
Maar ik, en velen met mij, ben blij dat ik straks zonnepanelen op mijn dak heb en dat die goedkoper zijn dan betalen aan een energieleverancier.