De provincie Groningen gaat in de zomermaanden of vlak daarna een dialoog houden met betrokkenen over het gebruik van de ondergrond. Daarbij gaat het onder meer over de vraag of de ondergrond van de provincie Groningen gebruikt mag worden voor de opslag van allerlei stoffen, zoals aardgas, CO2 en kernafval.
Structuurvisie ondergrond
Op 29 november vorig jaar heeft Ans Bekkering, projectleider bodem van de Provincie Groningen, een inleiding gehouden over het gebruik van de ondergrond van Groningen. Ze maakt de “structuurvisie ondergrond”. Haar inleiding is recent openbaar geworden. Bekkering had het over het stimuleren van het gebruik van de ondergrond om te transitie naar duurzame energievoorziening te versnellen. Ook draagt in haar visie het gebruik van de ondergrond bij aan een klimaatneutrale provincie.
Belanghebbenden geinterviewd, maar tegenstanders niet
Deze uitspraken riepen bij mij allerlei vragen op. Wat bedoelt Bekkering hier concreet me? Pleit ze hier voor ondergrondse opslag van CO2 en/of van kernafval? Op welke manier wordt zo de transitie versneld? Dat heb ik haar gevraagd.
Bekkering stelde op 30 januari: “De voorbereidende werkzaamheden voor de structuurvisie zijn bijna afgerond. Naar verwachting stellen Gedeputeerde Staten binnenkort de Strategische Agenda hiervoor vast. De interviews met belanghebbenden zijn vorig jaar allemaal afgerond.” Dat antwoord verbaasde me. Met Co2ntramine zijn geen interviews geweest. Blijkbaar is Co2ntramine in de visie van de provincie geen belanghebbende, hoewel Co2ntramine een belangrijke rol heeft gespeeld in de discussie over de opslag van CO2.
Opslag van gassen in lege aardgasvelden in Groningen
Wat komt er in de Strategische Agenda te staan? Volgens Bekkering zijn “in de Strategische Agenda de ambities voor en met de structuurvisie ondergrond verwoord. Deze ambities zijn nog niet geconfronteerd aan de mogelijkheden die de Groningse ondergrond biedt. Vandaar dat de ambities abstract zijn geformuleerd als het gaat om transitie naar duurzame energievoorziening en klimaatdoelstellingen. Ze zijn concreter geformuleerd voor de verschillende thema’s die in de ondergrond spelen. Een ervan is de opslag van gassen in lege gasvelden. Voor CO2-opslag is als ambitie verwoord: opslag van CO2 is niet aan de orde in de provincie Groningen zolang het aan draagvlak ontbreekt.”
Dialoog met betrokkenen, in de vakantieperiode
Er komt nog een mogelijkheid om een visie op het gebruik van de ondergrond te geven. Volgens Bekkering zal de dialoog met verschillende stakeholders plaatsvinden in de zomermaanden of vlak erna.
Ik hoop maar dat de besluitvorming trager verloopt dan Bekkering hier aangeeft. Een dialoog met betrokken in de zomermaanden lijkt me niet erg handig, omdat allerlei betrokkenen dan op vakantie zijn.