De NAM won in het gasjaar 2015/16 bijna één miljard kubieke meter gas uit de omgeving van Loppersum. Maar dat mocht niet van de Raad van State. De NAM probeert zich er nu uit te redden door te melden dat het om een waakvlam ging, maar dat klopt niet. Ook beroept de NAM zich op minister Kamp van Economische Zaken en als dat klopt heeft deze minister de uitspraak van de Raad van State naast zich neer gelegd.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 18 november 2015 vastgesteld dat de risico’s om te overlijden in het aardbevingsgebied groter zijn elders in Nederland. Daarom vernietigde de Raad van State de gaswinningsbesluiten van minister Kamp van Economische Zaken van januari en juni 2015. Ook “heeft de Afdeling bestuursrechtspraak bepaald dat voorlopig nog steeds geen gas gewonnen mag worden in en rond Loppersum, tenzij dat uit het oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.”
Het gaat hier om vijf clusters bij Loppersum (Leermens, Overschild, De Paauwen, Ten Post en ‘t Zandt). De NAM schreef op 24 maart 2017: “De vijf clusters functioneren op vijf tot tien procent van de totale beschikbare capaciteit die deze clusters in totaal kunnen bieden. Daarmee staan ze als alternatief stand-by voor situaties waarin er vanuit oogpunt van leveringszekerheid een beroep op de clusters gedaan moet worden.” Ook heeft volgens de NAM minister Kamp van Economische Zaken “in het Instemmingsbesluit op het Winningsplan Groningen bepaald dat NAM tot maximaal 3 miljard kuub gas per jaar uit de vijf clusters mag produceren.” De maximale winning uit Loppersum die ons bekend is was in het jaar 2013 met 17,13 miljard kuub. Vijf tot tien procent daarvan is 0,85 tot 1,7 miljard kuub.
Zoals we weten haalt de NAM gas uit de grond. Een deel daarvan mag de NAM gratis hebben voor eigen gebruik, vooral voor compressoren. In 2014 ging het volgens minister Kamp om een half miljard kubieke meter gas dat niet verkocht wordt aan GasTerra. Over waakvlammen had de minister het niet. We nemen aan dat die waakvlammen ook onder die half miljard vallen, want anders had de minister wel een hoger getal genoemd voor eigen gebruik. Bovendien was het geen koude winter, zodat de leveringszekerheid niet in gevaar is gekomen. De winning uit de regio Loppersum had dus nul moeten zijn. Maar minister Kamp gaf de NAM de ruimte en daar heeft de NAM gebruik van gemaakt.
De extra gaswinning zorgde overigens wel voor extra inkomen voor de regering en de NAM. De NAM won in het gasjaar 2015/16 om precies te zijn 0,94 miljard kuub gas uit Loppersum. In die periode was de gasprijs 17 cent per m3. Gebruik makend van gegevens uit de afgelopen jaren kunnen we een schatting maken van de aardgasbaten van deze winning. Het gaat om 100 miljoen euro voor de regering en 12 miljoen voor de NAM.
Ter vergelijking: van augustus 2012 tot eind 2016 is 157 miljoen euro uitgegeven aan rapporten voor de schadeafhandeling, dus niet aan de schadevergoeding zelf. De extra inkomsten van de regering en de NAM door de winning vorig jaar bij Loppersum zijn 70% van de kosten voor schadeafhandeling sinds 2012. Deze zogenaamde waakvlam levert dus een mooi bedrag op.
En zo zien we dat de ene hand de andere wast. Ook Hans Alders, in zijn functie van voorzitter Raad van Toezicht Groninger Forum, heeft bij de NAM blijkbaar aardig wat aardbevingsfouchers weten los te krijgen. Met een miljoeneninjectie wordt dit gebouw vanaf de fundamenten inmiddels aardbevingsbestendig opgebouwd. Dat de eeuwenoude Martinitoren bij een mogelijke fikse beving nabij de stad Groningen wellicht het loodje gaat leggen, ach dan ziet het oliemannetje Hans dan wel weer.