Grote verdeeldheid over CO2-opslag tussen politici in het Noorden

CO2-opslag stemwijzer Noord-Nederland

CO2-opslag stemwijzer Noord-Nederland(Persbericht) Voor of tegen CO2-opslag: het is in de drie Noordelijke provincies een belangrijk thema bij de aankomende provinciale verkiezingen. Om de kiezer te helpen lanceert Stichting Co2ntramine een online stemwijzer met de standpunten van alle deelnemende partijen. Opvallend is dat een partij in Groningen iets heel anders kan vinden dan haar collega-fractie in Drenthe of Friesland. Ook de argumenten van de partijfracties lopen sterk uiteen.

Stemwijzer: stemmen voor of tegen CO2-opslag
Lokaal draagvlak is een vereiste voor CO2-opslag volgens het regeerakkoord van CDA en VVD. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart 2011 zijn een belangrijke toets voor dat draagvlak. Om de kiezer te helpen bij een bewuste stem voor of tegen CO2-opslag, heeft de Stichting Co2ntramine een handige online stemwijzer gelanceerd (www.co2ntramine.nl/stemwijzer), gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s.

Partijen in het Noorden vaak onderling verdeeld
Opvallend aan de provinciale verkiezingsprogramma’s van de Noordelijke partijfracties is de grote verdeeldheid binnen de partijen. PvdA, CDA, VVD en D66 zijn in de ene provincie voor CO2-opslag, maar tegelijkertijd tegen in een andere provincie. Ook zijn veel provinciale fracties het oneens met hun collega’s in Den Haag. Voor kiezers is deze verdeeldheid binnen partijen erg verwarrend bij het bepalen van hun stem.

Tegen CO2-opslag: partijen hebben uiteenlopende redenen
Partijen blijken verschillende argumenten tegen CO2-opslag te hebben. De meeste tegenstanders dragen aan dat opslag van CO2 het eigenlijke probleem niet oplost en dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, zeker niet over langere termijn.

CO2-opslag in het Noorden: waar en waarom?
De regering ziet CO2-opslag als een tussenoplossing om de CO2-uitstoot van Nederland op korte termijn terug te dringen. Ze heeft daarom drie locaties aangewezen waar als eerste CO2-opslag zou moeten plaatsvinden. Op dit moment gaat het om Boerakker en Sebaldeburen in Groningen en Eleveld in Drenthe. Energie Beheer Nederland (EBN) en de Gasunie noemen in hun rapport van april 2010 in totaal negen gasvelden verspreid over Groningen, Friesland en Drenthe. De discussie over nut en noodzaak van CO2-opslag is daarmee met name eerst in de drie Noordelijke provincies relevant. Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, komt later deze week naar het Noorden om met voor- en tegenstanders van CO2-opslag te praten.

Bekijk de CO2-opslag stemwijzer van jouw provincie!
Bekijk direct via deze link de CO2-opslag stemwijzer van jouw provincie of laat hieronder een reactie achter!

Auteur: Remi van Beekum

Remi is zelfstandig ondernemer en richt zich onder andere op marketing van betekenisvolle bedrijven bij Kiemfabiek. Hij adviseerde de Stichting Co2ntramine tot 2017 bij haar online activiteiten zoals de website en sociale media.

Eén gedachte over “Grote verdeeldheid over CO2-opslag tussen politici in het Noorden”

  1. Beste ambtenaren van het ministerie van EZ en Verhagen.

    U bent erg laat met de berichtgeving over het bezoek van Verhagen. Alhoewel wij al op de hoogte waren van het bezoek, maakt dat ons toch weer een beetje meer wantrouwend. We zijn de taktische voorlichterstrucs- van afgelopen jaar- uitgehaald door uw ministerie tijdens de informatieavonden in o.a Tolbert nog niet vergeten ( het tijdperk van verdeel en heers laten wij graag achter ons; laat het voor u een les zijn als u ooit weer eens een informatieavond in het Noorden belegt, dat u die truc niet nogeens uithaalt). U schrijft ‘ Bedrijven en bestuurders in het noorden hebben belangstelling voor een dergelijk project”. Ik kan u melden dat er nog veel meer bedrijven en bestuurders en INWONERS tegen die ondergrondse CO2 opslag zijn. De bestuurders en bedrijven waar u op doelt zijn alleen maar uit op dik geld verdienen aan de hele handel (Ze zouden hun moeder nog verkopen als het flink geld zou opbrengen, ze beginnen alvast met de grond te verpatsen voor de opslag en de bouwgrond voor centrales ). Het gaat niet om het milieu maar om de centen, het zijn zakkenvullers. In Den Haag blijkt dat echter nog niet door te dringen, men heeft schijnbaar een heel dik bord voor het hoofd en oogkleppen op. Wat moeten we met die Verhagen hier, die een aantal weken terug nog riep de opslag van Co2 in de gasvelden van Groningen en Friesland komt er goedschiks of kwaadschiks. Die enkele weken later in het Dagblad van het Noorden de boodschap verkondigt dat hij ‘ook nog niet erg enthousiast is’ over de ondergrondse opslag van CO2 ‘. Uw ministerie denkt zeker daar trappen die boeren wel in. Nou dat is een misrekening. U vertelt de garagehouder met die mooie occasion ook niet dat u de wagen heel graag wilt hebben, nee u zegt dat u nog wat twijfelt (volgt u de vergelijking met het gedrag van Verhagen?.nee..Knap bedacht maar daar trappen we hier niet in ) Maatschappelijke belangen zijn er niet, alleen de belangen van Nuon. Essent en RWE en andere pommeranten die aan de opslag denken te kunnen verdienen. Ook de drie gedeputeerden zullen we afrekenen op hun gedrag tegenover Verhagen. We laten ons geen oor aannaaien door deze ‘ volksvertegenwoordigers’ , waarvan er een wel akkoord wilde gaan met CO2 opslag als er ‘genoeg wisselgeld ‘ voor terug komt. Schijnbaar totaal het contact kwijt met degenen die (indirect) voor hem hebben gekozen. Waar zijn ze in vredesnaam mee bezig. Mooi dat er binnenkort verkiezingen zijn, dit soort gasten gaan ons niet langer vertegenwoordigen.
    Ik kan u verder vertellen dat hier in het Noorden totaal geen draagvlak is voor de ontwikkeling en opbouw van vervuilende kolencentrales en dat geldt evenzeer voor de daaruit voorkomende noodzaak om de CO2 ondergronds op te slaan. We hebben de energie die wordt geproduceerd (als het doorgaat) door de kolencentrales helemaal niet nodig, blijkt uit recent onderzoek. Het ontwikkelen van groene alternatieven zou op termijn meer werkgelegenheid en minder vervuiling bieden. Met de opslag van CO2 spannen we het paard achter de wagen, De oorzaak moet je aanpakken niet het gevolg. Bovendien komen we met die kolencentrales dik boven de Europese norm voor CO2 uitstoot uit, daar komt nog een uitspraak over dit jaar. Stoppen dus met die bouw van kolencentrales, dan kunnen de energiegiganten hun verlies nemen, en het CO2 probleem is opgelost. Essent, Nuon en RWE kunnen zich daarna op de ontwikkeling van groene energie richten, is ook geld mee te verdienen, zonder een abnormaal hoge CO2 uitstoot.

    Mocht Verhagen toch nog denken dat hij de ondergrondse CO2-opslag kan doordrukken, kan hij zijn borst maar nat maken. Om zijn woorden te gebruiken dan moet het maar kwaadschiks, wij zullen ons met alle toegestane middelen vrijwaren van die ondergrondse opslag. We willen die troep hier niet en ook niet de mensen van ministeries en aanverwante clubs die denken ons te kunnen besodemieteren,door op informatieavonden o.a.te verkondigen dat ondergrondse opslag als ruimschoots wordt toegepast. En er vervolgens niet bij vertellen dat die opslag gelokaliseerd is in o.a woestijnen en diep onder de zeebodem. We zijn al genoeg besodemieterd door het Westen, de baten van het gas dat hier uit de grond is gehaald zijn terecht gekomen in het westen. Nu gaan we weer olie oppompen in Drenthe (daar was Verhagen ook al weer present) De opbrengsten gaan weer rechtstreeks de schatkist in, wat merken wij er indirect van in het noorden (waarschijnlijk weer niets).
    Wij willen hier geen proefkonijn zijn voor een (onnodige) ondergrondse opslag. Als het zo veilig is als men wil doen geloven, lijkt het me goed om het onder de grond te stoppen in de woonplaats van deze minister of in Den Haag.. (mooi op het Malieveld de grond in…).

    Folkert de Vries
    Groningen.

    06-47311453
    fsdevries@live.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.