Fukushima: snellere kernsmelt, twee keer zo grote lozing

De kernsmelting in de centrales Fukushima vond eerder plaats dan tot nu toe aangenomen. Er is twee keer zoveel radioactiviteit vrijgekomen als aanvankelijk gemeld. Dat zijn enkele conclusies uit recente gegevens.

Fukushima Daiichi en Daini

Op 11 maart trof een aardbeving met kracht 9 Japan. Daarbij werden verschillende kerncentrales van Tokyo Electric Power Company (Tepco) getroffen: Fukushima Daiichi 1, 2, en 3, Fukushima Daini 1, 2, 3 en 4. De eenheden 4, 5 en 6 van Fukushima Daiichi waren op dat moment niet in bedrijf. De twee groepen kerncentrales liggen op 11 kilometer van elkaar. Het ongeluk gebeurde met de kerncentrale Fukushima Daiichi.

Het gaat hier om kokend water reactoren (BWR) die ontworpen zijn door de Amerikaanse firma General Electric. Reactoren 1, 2 en 3 kwamen in bedrijf tussen 1971 en 1975. Reactor 1 heeft een vermogen van 460 Megawatt (MW), reactoren 2 tot en met 5 hebben 784 MW en eenheid 6 kent 1100 MW.

Ongeveer 46 minuten na de aardbeving overspoelde een tsunami de Daiichi-kerncentrale. Volgens een begin juni verschenen rapport van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) ging het ontwerp van de centrale uit van een tsunami van maximaal 5,7 meter, maar de golven waren 14 meter hoog.

Veel onduidelijkheden en vragen naar aanleiding van rapporten

De afgelopen weken zijn er nogal wat rapporten verschenen die vragen oproepen. Medio mei werd bekend dat op 1,5 kilometer van eenheid 1 een stralingsalarm afging een kwartier voordat de tsunami de kerncentrale had bereikt. Dat zou betekenen dat er al vroegtijdig radioactieve stoffen vrij zijn gekomen. Tepco liet recent weten dat er binnen enkele uren na de aardbeving in eenheid 1 stralingsdosis zijn gemeten van 300 millisievert per uur. Dat kan alleen maar als er onmiddellijk koelverlies in de centrale is opgetreden. Uit metingen van eind mei door Tepco blijkt dat er in eenheid 1 binnen 16 uur na de aardbeving een kernsmelting is opgetreden, geheel in tegenstelling tot eerdere beweringen van Tepco en de Japanse regering dat een kernsmelting onwaarschijnlijk was.

De Japanse Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) heeft daarentegen op 7 juni meegedeeld dat de gesmolten brandstof van eenheid 1 ongeveer vijf uur na de aardbeving op de bodem van het reactorvat is gevallen.

Metingen klopten niet; twee keer zoveel straling

Tepco had de ernst van de beschadiging van de reactorkern gebaseerd op metingen van het waterniveau en de temperatuur in de kerncentrales. Maar Tepco concludeert nu dat die metingen niet meer klopten toen de temperatuur en druk in de reactoren steeg. Volgens de nieuwe inzichten smolt de kernen van eenheid 2 en 3 drie dagen na de aardbeving en is zo’n 90% van de kern gesmolten, meer dan begin mei nog werd verondersteld.

NISA publiceerde op 7 juni een nieuwe berekening van de hoeveelheid radioactiviteit die in de eerste zes dagen na het ongeluk is vrijgekomen. Via gegevens van Tepco was de aanvankelijke schatting 370.000 terabecquerel. De Japanse Nucleaire Veiligheidscommissie had in april gesteld dat het om 630.000 terabecquerel zou gaan. NISA heeft nu uitgerekend dat er in de eerste week na het ongeluk 770.000 terabecquerel in lucht en water is geloosd. Dat is twee keer zoveel als de eerdere berekening.

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

2 gedachten over “Fukushima: snellere kernsmelt, twee keer zo grote lozing”

  1. mijn leeftijd is 77 jaar toen mijn kinderen nog klein waren hadden wij de fijne plicht hun een goed leven te geven.
    nu zijn ze groot, en rust op ons onze klein en achterklein kinderen zeker een beschermd gevoel te geven.
    dat kan dus niet met al die kern troep in de grond, troep die nog duizenden jaren schadelijk is.
    begin van de ondergang van onze planeet.
    is geld zo belangrijk bij de leiders op deze wereld ????? dat de toekomst niet belangrijk de is voor volgende generaties.??????????????????????

  2. Het is erg, maar blijkbaar moet je zelf op zoek gaan naar informatie.
    Net nu de overheden van ons eisen dat de bevolking de schulden van de banken afbetaald.
    Net wat de lezer hierboven stelt; geld is het allerbelangrijkste motief; de wereld kan naar de fucing verdommenis, als het geld opbrengt is niets veilig.
    De link tussen gebrek aan informatie en gewoon verder gaan zonder veel nadenken, lijkt mij duidelijk.
    Zo weinig mogelijk het gewone (consumptie)gedrag te verstoren; de winsten te garanderen.
    Daar wordt zelfs de mensheid voor opgeofferd.
    Dit is niet nieuw, of exclusief; toen ik uit het ei kroop en dat ondertussen al 6é jaar geleden werd er ook zilverpapier verzameld voor de negerkes, vanuit de paleizen en kathedralen werd ons ingepeperd.
    Hoe goed we het hadden;”onze”verdomde plicht om te “helpen”.
    Het zal dus niet veranderen door gazetten vol te schrijven over onrechtvaardigheid;massa’s geld in te zamelen voor de derde wereld.
    Het enige wat moet gebeuren(en laat het een lichtpunt zijn, in vele landen zie je de eerste vonken)is de ware democratie; waar volgen het woord het gewicht van bestuur en besluitvorming bij het volk ligt.
    Vandaar mijn zoektocht naar informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen(o.A waar spelen we mee als we inzetten op kernenergie)via duurzaamheidnieuws,de wereld morgen,…
    “Alternatieve sites; in dat geval word de “gevestigde media voorbijgestoken in snelheid, gerichte en deskundige informatie.(al moet je zelf ook nog je eigen filter gebruiken)
    Hoe zou dat komen; hetzelfde verhaal; sussend en betuttelend; brood en spelen.
    Dus ja mijn hoop en in tegenstelling mijn ongerustheid over hoe deze wereld verder zal evolueren word dagelijks gevoed.
    Het yin en yang zeg maar; zoals overal in het universum.
    De keuze voor harmonie is de stabielste; maar meest wankele.
    Nochtans wil de mens overlevings kansen hebben zal dit een blijvend streven moeten zijn.
    Het gaat er dus niet om “wie wint maar wat wint”
    Voor mij moet dat de rede(lijkheid) zijn.
    Zo kunnen de volgende generaties ten minste zonder al te veel strijd hun dagelijks brood eten.
    Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.