Eneco gaat in het Delfzijlse havengebied een bio-energiecentrale bouwen van 49 MegaWatt. In de centrale, die al in 2013 in bedrijf komt, worden houtsnippers van gerecycled afvalhout omgezet in groene elektriciteit. Eneco kan met deze centrale 120.000 huishoudens van groene stroom voorzien aldus Eneco in haar Persbericht.
Strategie om vergaand te verduurzamen
De bouw van een grote bio-energiecentrale past in de strategie van Eneco om haar energievoorziening vergaand te verduurzamen. Het bedrijf produceert een steeds groter deel van de elektriciteit voor haar klanten met windturbines, zonne-installaties en biomassa. De centrale in Delfzijl betekent voor Eneco een flinke stap voorwaarts. De centrale produceert net zoveel elektriciteit als het Prinses Amalia Windpark op de Noordzee.
Eneco heeft de opdracht voor de bouw van de houtcentrale gegund aan een bouwcombinatie bestaande uit Ballast Nedam, Metso Power Oy (Finland) en Areva Renewables GmbH (Duitsland). Aan de bouw is een periode van intensieve planvorming voorafgegaan, waarbij duurzaamheid, veiligheid en een zo efficiënt en schoon mogelijke centrale het uitgangspunt zijn geweest.
Besparing ovan 250.000 ton CO2 uitstaat per jaar
Het hout, dat in de centrale wordt omgezet in elektriciteit, komt per schip, trein en vrachtwagen in Delfzijl uit Nederland en omliggende landen. Per jaar is circa 300 duizend ton hout nodig, dat o.a. bestaat uit gerecycled houtafval. Ten opzichte van de productie van elektriciteit in een gewone centrale levert deze houtcentrale een besparing op CO2 uitstoot van 250.000 ton per jaar.
Werkgelegenheid in Noord-Nederland
Groningen Seaports stelt voor deze biomassacentrale een circa 7 hectare groot terrein in het Delfzijlse havengebied beschikbaar, gelegen aan het Zeehavenkanaal. Het havenbedrijf ziet de komst van de houtcentrale als een goede ontwikkeling, vanwege de bijdrage aan het verduurzamen van de energievoorziening, de toename van de havenbewegingen en de werkgelegenheid in Noord Nederland.
Met alle waardering voor de inspanningen die in dit project worden gedaan om schone energie op te wekken, zou plaatsing van dit bericht toch misschien met wat minder uitbundigheid moeten worden gedaan.
De aanvoer van biomassa uit het buitenland vergt grote verplaatsingen. Belasting van infrastructuur en milieu is gevolg. Bovendien onttrekken wij biomassa aan regio’s waar die net zo goed zou kunnen worden verwerkt.
Volgens opgave is het Nederlandse energieverbruik 1800 PJ per jaar. Eenvoudiger ½ PWh per jaar, ofwel 500miljoen MWh. Hiervan is het elektriciteitsgebruik ongeveer een kwart.
Als de 49 MW centrale continu op topcapaciteit zou draaien wordt er 429240 MWh geproduceerd. Dus nog geen promille van de energiebehoefte en ongeveer 4 promille van de elektriciteitsbehoefte.
Best onaangenaam om te vernemen dat een groot windpark op zee ook zo weinig produceert. Een en ander versterkt de argumentatie tot internationalisering van de energieproductie met keuze voor woestijnstroom.
Beste Hans,
Er is meer met dit project aan de hand.
Een afvalhoutcentrale met, volgens Eneco, het hoogste rendement in de Benelux. Dit is echter maar 37% (http://projecten.eneco.nl/eneco-bio-golden-raand/projectgegevens/feiten-en-cijfers/). Alle warmte gaat echter verloren, hiermee wordt de Waddenzee verwarmd. Een rendement van 37% betekent dat er meer energie verloren gaat, dan dat er nuttig wordt gebruikt, niet bepaald innovatief.
Er zijn centrales die wel de warmte nuttig gebruiken die veel hogere rendementen halen (http://www.host.nl/wp/wp-content/uploads/2007/11/HoSt_Vink-Sion_NL.pdf ).
Enige reden dat Eneco dit doet is financieel. Dit project is opgezet door Econcern (de graaiers en potverteerders). Opgezet in 2005 heeft deze ongetwijfeld een MEP subsidie. Hoogte hiervan is EUR 97 / MWh (http://www.energymatters.nl/Portals/0/Glastuinbouw/Ondernemersplatform/2010_08/Energy%20Matters,%20Export%20NL%20hout%20LNV%2018-05-2010.pdf) met een looptijd van 10 jaar. De centrale heeft EUR 155 miljoen gekost (http://www.industcards.com/biomass-be-nl.htm) en ontvangt aan subsidie meer dan het dubbele. Eneco geeft zelf ook toe dat er flink aan wordt verdiend: http://www.eneco.com/nl/organisatie/aandeelhouders/nieuws-voor-aandeelhouders/2013/editie-april/eneco-bouwt-grootste-bio-energiecentrale-benelux/
En ja, als de subsidie stopt, dan worden dit soort centrales gesloten. Pas als er dan weer nieuwe subsidie komt gaan ze weer open, zie Cuijk (http://www.omroepbrabant.nl/?news/181901622/Essent+wil+mestfabriek+bij+biocentrale+in+Cuijk.aspx)
Conclusie: Dit project is niet innovatief, efficient en kost de overheid gigantisch veel geld zonder werkelijk blijvend effect.