De Milieuvergunningen van 3 van de 5 in Nederland geplande kolencentrales zijn onterecht verleend. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag gezegd in een advies. Het hof neemt zo’n advies doorgaans over. De zaak werd aangespannen door de Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace Nederland en enkele particulieren. Het gaat om de centrales van RWE/Essent, (Eemshaven) E-On en Electrabel (Rotterdam).
Reden hiervoor zijn de Europese emissienormen. Nederland dreigt, door de bouw van deze kolencentrales, boven de vastgestelde norm te komen. Die richtlijn wordt pas volgend jaar van kracht, maar volgens de advocaat-generaal moeten EU-landen vooraf al milieuvergunningen weigeren als toekomstige overschrijding dreigt.
Greenpeace begon drie jaar geleden rechtszaken tegen de milieuvergunningen van E.ON, Electrabel en RWE/Essent. Centrale vraag is of de Nederlandse regering vergunningen voor kolencentrales moet weigeren op grond van de Europese vervuilingplafonds. Begin 2011 doet het Europees Hof definitief uitspraak in deze zaak. Toch is het ook nu al erg goed nieuws voor GreenPeace, de Stichting Natuur en Milieu en ook voor Co2ntramine. Want als er geen kolencentrales gebouwd worden, is CO2-opslag ook niet meer nodig!
In de Eemshaven staan 2 vervuilende kolencentrales gepland. Die van RWE (Essent) is al in aanbouw, maar lijkt dus door het Europeees Hof in de problemen te komen. De centrale van Nuon (Vattenfall) valt buiten dit besluit.
Meer informatie vind je bij GreenPeace.