(Trouw) De omstreden proef in Barendrecht met opslag van CO2 onder een woonwijk, is van de baan. Maar minister Verhagen wil de plannen voor opslag in Noord-Nederland de komende tijd ’zeker stellen’. In Groningen en Drenthe wees het vorige kabinet al drie geschikte lege gasvelden aan. Voorzitter Egbert Brons van de stichting Co2ntramine maakt zich op voor verzet.
Opgelucht dat Barendrecht niet doorgaat?
„We zijn absoluut blij, vooral voor de Barendrechters. We hadden even de hoop dat de plannen met CO2-opslag in het Noorden ook van de baan zouden zijn. Maar uit een bijzinnetje in de brief van de minister blijkt dat niet zo te zijn. Het argument om het in Barendrecht niet te doen, is gebrek aan draagvlak bij de bevolking. De minister denkt dat de opslag in het Noorden onder grasland en akkerland plaatsvindt. Maar zelfs in dat gebied wonen mensen. Ook hier is het draagvlak klein.”
Waar blijkt dat uit?
„Er zijn al voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Daar kwamen honderden mensen op af. Het merendeel wil het niet, zo bleek. Ook een groot aantal gemeentebesturen is tegen. De provincie Drenthe heeft vraagtekens, Groningen twijfelt ook. En de gemeente Assen, waar een deel van de opslag onder de grond moet plaatsvinden, is tegen.”
Wat is nu jullie plan?
„Gemeentebesturen en voorzitters van dorpsverenigingen vragen ons wat we kunnen doen om te voorkomen dat CO2 in onze bodem wordt opgeslagen. We maken nu een nieuwe website, we hebben net ons bestuur uitgebreid en vijf adviseurs, echte deskundigen, aan ons gebonden. We willen vooral juiste informatie geven.”
Krijgt u nog tips van de actiegroep CO2isnee uit Barendrecht?
„ Ze hebben aangeboden ons te steunen om het verzet te mobiliseren. Wij denken dat het draagvlak hier net zo zwaar zou moeten wegen als in de Randstad. Er wordt richting het Noorden wel eens met twee maten gemeten. Daardoor zal het verzet alleen maar groeien.”
Wat is uw eigen motivatie om deze stichting te gaan trekken?
„Ik woon in Groningen, bovenop de gasbel in Slochteren. Die komt misschien later aan de beurt. De veiligheid van CO2-opslag is niet aangetoond. Bovendien trekt CO2-opslag de verkeerde industrie, zoals kolencentrales, aan. Het is een prachtig gebied dat nu langzaam vervuild dreigt te worden om zogenaamd economische redenen. CO2-opslag heeft niets met de strijd tegen klimaatverandering te maken. Opslag in Nederland is relatief zo kleinschalig dat het hoegenaamd niet bijdraagt aan het verminderen van uitstoot in de wereld. Het gaat vooral om grote industriële belangen.”
Bron: Trouw 6 november 2010