Als het aan minister Kamp van Economische Zaken en minister Schulz van Infrastructuur en Milieu (beide VVD) ligt blijft Noord-Nederland in beeld voor aardbevingen door aardgaswinning. Daarnaast noemt de minister opslag van het broeikasgas CO2 in bijna lege gasvelden en extra opslagbuffers voor aardgas. Dat blijkt uit de bijlage bij een uitnodiging voor een regionale bijeenkomst over de Structuurvisie Ondergrond. De bijeenkomst is gepland op 23 mei in Drachten.
In een bijlage bij de uitnodiging staan spelregels, zoals: “De insteek is om efficiënt gebruik van bodem en ondergrond te bevorderen en te voorkomen dat gebieden onnodig op slot worden gezet voor nieuwe ontwikkelingen.” (pagina 3) Kortom, bijvoorbeeld een verbod voor opslag van CO2 willen de ministers uitsluiten. En dat heeft er weer mee te maken dat ze heel nadrukkelijk afvang en opvang van CO2 willen: “Naast het benutten van fossiele energiebronnen zal er in toenemende mate behoefte zijn aan het benutten van aardwarmte en bodemenergie en op langere termijn ook opslag van CO2.” (pagina 11).
De ministers stellen vast dat de aardbevingen in Groningen gevolgen hebben voor het draagvlak voor gaswinning uit kleine velden. De bevolking wantrouwt de gaswinning.
Tijdens de bijeenkomst in Drachten mogen we het hebben over de vraag hoe de overheid het draagvlak kan verbeteren (pagina 13). In dit verband zijn twee kaarten van de bijlage van belang (pagina 14 en 16). Het zijn kaarten die blijkbaar op 29 maart 2016 ook al zijn gebruikt. De kaarten geven de huidige situatie weer en de verwachting tot het jaar 2040. Daaruit blijkt dat er tot 2040 bij enkele velden een grote kans is op bevingen door gasopslag. Ook zijn er in Noord-Nederland een groot aantal velden geschikt voor opslag van CO2 en/of aardgas. De kaarten zijn hier weergegeven.
Kans op aardbevingen
Gasopslag en CO2-opslag