Terwijl in 2010 drie plaatsen in aanmerking kwamen voor de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 zijn het er nu negen. Het gaat om opslag in bijna lege gasvelden bij Annerveen, Eleveld en Roden in Drenthe; Bedum, Boerakker, Grootegast en Sebaldeburen in Groningen; Ureterp en Zuidwal (op de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland) in Friesland. Dat blijkt uit een rapport van het overheidsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) en de Gasunie.
Er wordt gas gehaald uit de kleine velden en daardoor raken steeds meer velden uitgeput. Het aantal mogelijke opslagplaatsen voor CO2-opslag neemt daarom toe. In 2010 ging het nog om Eleveld, Boerakker en Sebaldeburen, maar daar komen nu zes plaatsen bij. Minister Kamp noemde afvang en opslag van CO2 op 15 september 2015 “onvermijdelijk”. De Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland sloot daarop aan en pleitte op 21 maart 2016 voor een proef met de opslag van CO2 omdat het werkgelegenheid zou opleveren.
Dat betwijfelt Herman Damveld (zelfstandig onderzoeker en publicist). In een uitgebreide analyse die vandaag verschenen is op www.Co2ntramine.nl schrijft Damveld: “Dit CO2 moet bijvoorbeeld van de kolencentrale aan de Eemshaven komen. Ik laat zien dat door CO2-afvang en -opslag het rendement van centrales flink naar beneden gaat en de elektriciteit de helft duurder wordt. Bedrijven moeten dan meer voor hun stroom gaan betalen en dat kan juist werkgelegenheid kosten.”
“Daarnaast toon ik aan dat lege kleine velden in Noord-Nederland geen oplossing bieden voor de lange termijn. Deze velden zitten vol door de uitstoot van 3,5 kolencentrales zoals RWE die nu in bedrijf heeft bij de Eemshaven. Daarbij gaan we uit van de geplande levensduur van een kolencentrale van 30 jaar. Opslag van CO2 is niet meer dan een tijdelijk lapmiddel.” Damveld zal zijn argumenten op 19 april toelichten tijdens de bijeenkomst “Derde Dinsdag – Is het nog wel veilig onder onze voeten?” van de bibliotheek in Assen. Aanmelden kan hier.
Meer achtergrond over de plannen tot CO2-opslag in Noord-Nederland is hier te lezen.
Kaart met de 9 mogelijke locaties voor CO2-opslag in Groningen, Friesland en Drenthe bij benadering