Er heerst veel onvrede over de banken. Ze vormden een groot onderdeel van de oorzaak van de financiële crisis. Er waren schandalen, bonussen en misstanden. Ze investeren vaak nog in fossiele energie, wapens, megastallen en scoren vaak matig op mensenrechten. Omdat er zo veel mis is bij de banken, zijn er ook veel verschillende redenen om over te stappen. De één wil een duurzame bank, de ander een bank die niet aan bonussen doet en een oud-collega van me wil naar een bank die geen voetbalclub sponsort. Toch stappen veel mensen niet over. Ze denken dat overstappen moeilijk is of veel tijd kost. Maar dat valt reuze mee! En met jouw spaargeld kun je invloed uitoefenen. Daarom hier een stappenplan wat je helpt eenvoudig en snel over te stappen naar een bank die wél voldoet aan jouw idealen.
Waarom stappen veel mensen niet over?
Er is een aantal redenen waarom mensen die eigenlijk ontevreden zijn over hun bank toch niet overstappen naar een bank waar ze wel blij van worden. Een belangrijke belemmering is het rekeningnummer. Toen in de jaren 90 van de vorige eeuw de mobiele telefoon opkwam, was je mobiele nummer nog gekoppeld aan je provider. Zat je bij Dutchtone en wilde je naar Libertel, dan kreeg je een nieuw nummer en moest je dus aan iedereen je nieuwe nummer doorgeven. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig nummerbehoud, zodat je eenvoudig kunt overstappen naar een andere provider en je nummer gewoon meeneemt. Bij bankrekeningnummers is er helaas niet zo’n regeling. Daarom krijg je een ander rekeningnummer bij een overstap naar een andere bank. En dus moet je je nieuwe rekeningnummer doorgeven aan de mensen die je oude rekeningnummer hebben. Gelukkig gaat dat gemakkelijker dan het vaak lijkt.
Stap 1: Kies de bank die bij jou past
Allereerst moet je natuurlijk een bank kiezen waar je je wel goed bij voelt. Dat is persoonlijk en afhankelijk van je eigen voorkeuren. Een goede start is de Bankwijzer van de Eerlijke geldwijzer. Dit onderzoek wordt halfjaarlijks gedaan en vergelijkt de belangrijkste Nederlandse banken op de thema´s klimaatverandering, mensenrechten, arbeidsrechten, wapens, dierenwelzijn, natuur en bonussen.
In de laatste versie van het onderzoek, van 29 september 2015, doen de ASN Bank, de SNS bank en de Triodos Bank het goed. De rest, ABN AMRO, ING, NIBC, Rabobank en van Lanschot, doet het matig tot slecht. Je kunt ook per bank kijken op welke thema´s ze goed scoren en waar ze nog kunnen winnen. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming, FNV en OXFAM Novib en PAX.
Je hebt dus slechts keuze uit drie banken, wat de keuze een stuk makkelijker maakt. Daarbij kwam voor mij dat de SNS Bank samen met dochter ASN Bank sinds 2013 in handen is van de staat. Die wil daar vroeg of laat vanaf en zal de boel dan verpatsen aan de hoogste bieder zonder eisen aan duurzaamheid te stellen. Dat is voor mij een te grote onzekerheid en daarmee een risico. Voor mij is er dus maar één optie: de Triodos Bank. Gelukkig zijn veel andere banken wel voorzichtig begonnen aan een inhaalslag.
Stap 2: Open een betaalrekening bij je nieuwe bank
Open via de website van je nieuwe bank een betaalrekening. Daarvoor moet je wat gegevens invullen zoals je naam, adres en burgerservicenummer. Bij de meeste banken krijg je vervolgens binnen een week een pasje en inloggegevens thuisgestuurd. En meestal ook het formulier van de overstapservice.
Stap 3: Vraag de overstapservice aan
De gezamenlijke banken in Nederland bieden een overstapservice. Die regelt dertien maanden lang het doorsturen van betalingen. Het is vergelijkbaar met de verhuisservice van de post. De overstapservice vraag je aan bij je nieuwe bank. Daarvoor moet je een formulier invullen en opsturen naar je nieuwe bank. De overstapservice regelt dat:
- dertien maanden lang alle betalingen van en naar de oude rekening automatisch naar de nieuwe rekening gaan;
- alle automatische incasso’s (machtigingen) door worden gestuurd naar de nieuwe rekening én de incasserende organisatie een seintje krijgt met daarin je nieuwe rekeningnummer.
Op je bankafschrift (of online met internetbankieren) kun je zien welke bij- en afschrijvingen via de overstapservice zijn gegaan. Een maand voor afloop van de 13 maanden krijg je een herinnering dat de service over een maand stopt. Meer informatie over de overstapservice vind je op deze site: overstapservice.
Stap 4: Geef je nieuwe rekeningnummer door aan je werkgever en de belastingdienst
Je moet zelf de instanties die geld naar je overmaken inlichten. Denk bijvoorbeeld aan je werkgever en de belastingdienst. Maar soms ook aan familie en vrienden. Om zeker te zijn dat je niemand vergeet, kun je het beste even inloggen bij je oude bank en daar een overzicht opvragen van alle inkomende bedragen. Vaak zijn dat er maar een handjevol.
Stap 5: Periodieke betalingen instellen
Als je zelf periodieke betalingen had ingesteld vanaf je oude rekeningnummer, dan moet je die even opnieuw instellen. Dat kun je doen door in één tabblad van je browser in te loggen op je oude bank en in een ander tabblad op je nieuwe. Vervolgens stel je de periodieke betalingen bij je nieuwe bank allemaal netjes in. Tot slot verwijder je ze allemaal bij je oude bank.
Stap 6: Je oude rekening opzeggen bij je oude bank
Tot slot kun je je oude rekening opzeggen bij je oude bank. Informeer daar even naar de precieze datum. Die kun je het beste laten samenvallen met het eind van de dertien maanden overstapservice. Waarschijnlijk zal je oude bank ook vragen naar de reden van je vertrek. Gebruik die ruimte ook om ze die feedback te geven. Als jij ze vertelt waarom je vertrekt, dan kunnen ze dat gebruiken om hun aanpak in de toekomst te verbeteren.
Een groene, duurzame en toekomstgerichte bank!
Gefeliciteerd! Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, heb je je geld verhuisd van een oude bank naar een nieuwe duurzame, groene en verantwoorde bank. Je geld wordt nu niet meer gebruikt voor investeringen in fossiele energie en megastallen, maar voor de bouw van windmolens, biologische landbouw, zorg en maatschappelijke projecten.
Dit artikel verscheen eerder op eigenwijs blij