Drie noordelijke energiecoöperaties, Fryske EK, Grunneger Power en de Drentse Koepel Energie Initiatieven (KEI), bundelen hun krachten in Noordelijk Lokaal en Duurzaam (NLD). Hiermee ontstaat een koploper in lokaal en duurzaam opgewekte energie. Deze ontwikkeling past goed in de maatschappelijke trend waarbij steeds meer veranderingen van onderop komen omdat overheden en grote energiebedrijven zitten te slapen of hun verantwoordelijkheid niet nemen.
Het Noordelijk Lokaal en Duurzaam verstuurde het volgende persbericht:
Noordelijk Lokaal en Duurzaam
Op de brainstormsessie te Westerbork van 8 februari maakte Pieter Wittenberg van de Drentse Koepel Energie Initiatieven (KEI) bekend dat de drie noordelijke energiecoöperaties Fryske EK, Grunneger Power en Drentse KEI zich hebben gebundeld tot de NLD, Noordelijk Lokaal en Duurzaam, welke partij opkoper wordt van lokaal opgewekte duurzame energie en leverancier van deze groene energie aan de aangesloten lokale partijen.
Voor het eerst is er een verdienmodel opgezet waar alle burgers en bedrijven uit de drie noordelijke provincies kunnen deelnemen en waarbij de opbrengst ten goede komt aan zowel de participanten als aan nieuw op te zetten duurzame-energieprojekten en kan -op lokaal nivo- een deel van de winst worden gestoken in verbetering van de leefbaarheid in het deelnemende dorp of regio. Zo kan een deelnemer van het Asser Burgerkollektief straks participeren in de exploitatie van bijvoorbeeld een windmolen van de Energiecoöperatie Coevorden, als beide partijen zich bij de NLD hebben aangesloten.
Op de sessie werd duidelijk dat de duurzame energieprojekten van onderop moeten ontstaan, met zoveel mogelijk betrokkenheid van de burgers, bedrijven en dorpsbelangen. De Brede Overleggroep Kleine Dorpen gaat tezamen met de NMF na in hoeverre Drentse dorpen geïnformeerd kunnen worden en kunnen deelnemen. Uit het Netwerk Duurzame Dorpen blijkt dat er al ruim 40 dorpen en regio’s bezig zijn in Noord-Nederland. Ook gemeenten kunnen deze ontwikkeling stimuleren door faciliterend te zijn voor de aktieve burgers en werkgroepen én door eventueel zelf deel te nemen of garanties te stellen voor de duurzame-energieprojekten binnen haar grenzen.
Uitstekend initiatief!! Maar niet omdat de overheid slaapt. De overheid moet meer loslaten, meer faciliteren. Burgerkracht rules, burgers nemen de regie over hun eigen leven en leefomgeving, ook als het om energie gaat. De overheid gaat aan “overheidsparticipatie” doen. Ofwel: de overheid participeert in initiatieven van burgers, niet andersom (de burger participeert in iets dat de overheid bedacht heeft, “burgerparticipatie”). In die trend past naadloos dit energie-initiatief. Gefeliciteerd met de bundeling in NLD!