Bij de provincie Groningen zijn meer dan 6000 bezwaren binnen gekomen tegen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. De bezwaren komen van natuur- en milieuorganisaties, minstens tien Duitse overheden en individuele burgers in Nederland en Duitsland. Ook co2ntramine diende formeel bezwaar in en gaat onder andere in op de onduidelijkheid over CO2-opslag.
Geen duidelijkheid over plannen ondergrondse co2-opslag
In het bezwaar dat wij indienden zijn we dieper ingegaan op de onduidelijkheid omtrent ondergrondse CO2-opslag. We schrijven onder meer:
“Veilige opslag van CO2 is niet bekend. Als de centrale in bedrijf komt moet er wat gebeuren met het broeikasgas CO2. Er is in het verleden een duidelijke koppeling gemaakt tussen het toestaan van deze centrale en het afvangen van CO2. Deze centrale moet ‘capture ready’ zijn en dus in de toekomst CO2 gaan afvangen en opslaan. De plannen voor opslag van CO2 in lege gasvelden in Noord-Nederland zijn van de baan. Nina Skorupska, topvrouw van RWE/Essent, zei op 25 april 2012 in het Dagblad van het Noorden dit te betreuren”
Ons volledige bezwaar is hier te downloaden (PDF).
Raad van State vernietigde vorige vergunning
De provincie Groningen verstrekte in juni een nieuwe natuurvergunning aan RWE, nadat de Raad van State de vorige in augustus 2011 had vernietigd. De elektriciteitsproducent mocht daarna wel doorgaan met de bouw op basis van een zwaar bekritiseerde gedoogvergunning.
Met name Greenpeace en Natuur & Milieu verzetten zich al jaren tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland en tegen die in de Eemshaven, op de rand van de Waddenzee, in het bijzonder. Volgens de organisaties zijn de centrales schadelijk voor het milieu en zijn er voldoende alternatieve manieren om stroom te produceren.
Greenpeace maakte het voor particulieren eenvoudig om bezwaar te maken door een standaard brief op te stellen. Deze is hier te downloaden.
RWE: We zijn nu al aan het bouwen
RWE/Essent zegt op zijn beurt dat de nieuwe kolencentrale de modernste in zijn soort is. RWE heeft al ruim 2 miljard euro in de bouw gestoken. Daarmee stoppen zou een enorme kapitaalsvernietiging zijn, vindt de energieproducent. Een drogreden, omdat ze zelf zijn begonnen met bouwen zonder de vergunningen rond te hebben.
Diverse Duitse overheden dienden bezwaar in
De zes Duitse steden, dorpen en districten die in ieder geval bezwaar maken tegen de kolencentrale zijn de waddeneilanden Borkum en Juist, de dorpen Krummhörn, Jemgum en Norden en het district Aurich. Ook de stad Emden, de grootste stad in Oost-Friesland, overweegt om zich bij het protest aan te sluiten.
“Als Groningen nu al deze bezwaren weer in de wind slaat, dan wacht de provincie een enorm spannende rechtszaak” laat Rolf Schipper van Greenpeace weten.