Vorige week is bij een lek op een gaswinlokatie van de NAM in Bedum een ‘grote hoeveelheid’ gas ontsnapt. 18 medewerkers moesten worden geëvacueerd en het treinverkeer dat vlak langs de locatie komt moest worden stilgelegd. Er waren gelukkig geen gewonden. De vraag rijst of dit aantoont dat CO2-opslag gevaarlijk is.
CO2 is verstikkend gas
De NAM spreekt zich, via Stichting Borg, uit voor CCS (opvang en opslag van CO2 onder de grond) in lege gasvelden in onder meer Noord-Nederland. Tegenstanders van CO2-opslag, waaronder stichting co2ntramine wijzen onder andere op het gevaar van CO2-opslag. Want CO2 is zwaarder dan aardgas, en zal daardoor bij een eventueel lek niet vervliegen, maar een soort deken vormen over het aardoppervlak in de buurt van het lek.
Die liggende wolk zal de gewone lucht wegdrukken waardoor mensen die in de wolk terecht komen zullen stikken. (Bedenk dat het Eleveld, een van de lokaties voor CO2-opslag, vlakbij woonwijken in Assen ligt) Afhankelijk van de windrichting zal deze wolk vervolgens over het gebied trekken en uiteindelijk voldoende verdunnen om niet meer gevaarlijk te zijn.
CO2 kan niet ontsnappen, aldus de NAM
Voorstanders van CO2-opslag zeggen dat ze dit veilig kunnen en dat het gas niet kan ontsnappen tijdens het transport door buizen, in treinen of met vrachtwagens van de centrales in de Eemshaven naar de lege gasvelden in Groningen, Friesland of Drente. Ook geven zij aan dat het CO2 niet uit een gasveld kan ontsnappen als het eenmaal in de bodem zit.
De NAM, die zei dat wetenschappelijk vast stond dat gasboringen niet voor aardbevingen konden zorgen. En de NAM die nu zegt dat CO2-opslag veilig is. Die zelfde NAM heeft dus nu een ‘grote hoeveelheid’ aardgas laten ontsnappen. En zegt daarover “NAM onderzoekt de oorzaak van de gaslekkage”. Dit incident geeft in ieder geval nog minder vertrouwen in de NAM en haar beweringen dat CO2-opslag veilig is.
Voorstanders willen CO2-opslag terug op de agenda
Het initiële plan van de regering en de Stichting Borg was om CO2 op te staan in 3 ‘demonstratievelden’. Te weten Sebaldeburen en Boerakker in Groningen en Eleveld in Drente. Daarna zouden nog 6 velden in Friesland, Drente en Groningen volgen.
Onder druk van de bevolking en het electoraat bij de provinciale verkiezingen van 2011 haalde minister Verhagen een streep door de opslag van CO2 onder land. Het plan is de CO2 nu onder de Noordzee op te slaan (lees hier waarom dat nog steeds een slecht idee is). Maar de voorstanders, zoals de grote energiebedrijven, de VNO-NCW, de NAM en enkele anderen zijn op de achtergrond druk aan het lobbyen en regelen om CO2-opslag onder de grond weer terug op de agenda te krijgen.
Laten we hopen dat ze van incidenten als dit gaslek leren en zich tijdig realiseren dat ze hun energie in de verkeerde zaken steken.
Goed artikel!
Ik heb het -belangrijke- bericht geplaatst op duurzaamnieuws.nl