Vanmorgen heeft Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, een “Goed gesprek gevoerd met bestuurders uit het Noorden over CO2-opslag”, zo meldde hij op twitter. Op de website van de rijksoverheid staat inmiddels te lezen dat ondergrondse CO2-opslag (CCS) in Noord Nederland cruciaal is als onderdeel van een schoon klimaat.
Wij denken daar heel anders over. CCS is namelijk niet nodig als we geen nieuwe vervuilende kolencentrales bouwen. Daarnaast is het erg duur, gevaarlijk en biedt het geen echte oplossing voor het CO2-probleem. We hebben de belangrijkste 15 redenen om geen CO2 ondergronds op te slaan op een rijtje gezet.
Citaat: “Vorige week werd duidelijk dat het CO2-opslag project in Barendrecht is stopgezet. Een van de belangrijkste redenen is de vertraging van het project met meer dan 3 jaar. Ook is Barendrecht niet essentieel voor CO2-opslag als zodanig. Bovendien zijn de leerervaringen goed te gebruiken bij andere CO2-projecten. Naast deze argumenten heeft ook het volledig gebrek aan draagvlak een rol gespeeld”.
Bemerkingen: De plannen voor GROOTSCHALIGE CO2-opslag in Noord-Nederland ( met een proefproject als eerste) dateren uit ongeveer dezelfde periode. Ook dat plan is meer dan 3 jaar vertraagd. En dát zou dus een reden moeten zijn om ook die CO2NZIN voor Noord-Nederland te laten varen.
Nee, Barendrecht was wél essentieel, vooral om de veiligheid van CCS te kunnen aantonen. Pas dan zou er in Noord een tweede experiment van start kunnen gaan. Nu worden de proeven voor CO2-opslag onder de woonwijken Carnisselande en Ziedewij maar overgeslagen en plots NIET-ESSENTIEEL genoemd.
De leerervaring voor de CO2-lobby (waaronder EZ en VROM) was, dat er geen draagvlak is voor CO2-opslag onder de daarboven wonende bevolking. Maar door nu aan te sturen op CCS in NoordNederland laat de CO2-lobby zien NIET te kunnen leren van die ervaringen. Ze laten het VO-CO2-schip aansturen op AANVARINGEN met bestuurders en bemanning in Noord-Nederland.