“Windmolens draaien op subsidie” zei Mark Rutte tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar. Dat is deels waar, maar uit onderzoek door CE Delft en Ecofys blijkt dat de Nederlandse overheid energie uit fossiele bronnen vier keer zo veel stimuleert dan energie uit hernieuwbare bronnen.
Woud aan regels en maatregelen
Uit het onderzoek blijkt dat er minstens 53 financiële en andere maatregelen zijn waarmee de overheid de ontwikkelingen op de energiemarkt beïnvloed. Denk daarbij aan kortingen en vrijstellingen op belastingenvoor energieverbruik voor grootverbruikers. Een deel van de maatregelen staan haaks op het streven van de regering om CO2-uitstoot terug te brengen.
5,8 miljard voor fossiele energie
In totaal blijkt dat fossiele brandstoffen in Nederland 5,8 miljard ontvangen tegenover 1,5 miljard voor duurzame energie zoals zonne- en windenergie.
Verspilling loont door degressief systeem
Doordat we in Nederland met een degressief systeem werken, waarbij de verbruiker minder betaalt naarmate hij meer verbruikt, loont het om flink veel energie te verbruiken. Consumenten betaalden hierdoor ongeveer 2,8 miljard bovenop de kostprijs, terwijl grootverbruikers juist 1,8 miljard onder de kostprijs zaten.
Klimaatdoelstellingen nauwelijks haalbaar
De onderzoekers stellen vast dat het met het huidige energiebeleid waarschijnlijk niet gaat lukken de voorgenomen 14% duurzame energie in 2020, en een reductie van 20% van de CO2-uitstoot in dat zelfde jaar, te halen. Op dit moment halen we slechts zo’n 4% van onze energie uit duurzame energiebronnen.
Bronnen: Duurzaamnieuws en Ecofys.
Foto: Atrive.
Is er iemand die kan duidelijk maken waaruit die subsidie van 5.8 mrd voor fossiele energie is opgebouwd ? Dus hoeveel miljoen per welke bedrijfstak, installatie, energiedrager ?
@sander Op http://www.ecofys.com/nl/publications/76 is het te downloaden.
veel leesplezier!