Plannen opslag kernafval in zoutkoepels of kleilagen, een overzicht van 1960-2020

Er komt een nieuwe discussieronde over de opslag van radioactief afval in zoutkoepels in Noord-Nederland. De regering wil dit liever niet maar moet wel van de Europese Commissie. Deze eist namelijk via een richtlijn die kracht van wet heeft, dat alle landen een plan maken voor de definitieve berging van radioactief afval. Dat plan moest voor september 2015 klaar zijn. De Nederlandse regering stelde het maken van zo’n plan zolang mogelijk uit.

Vanaf nu gaat het Rathenau Instituut in opdracht van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat een discussie over de opslag van kernafval organiseren. Hoe dat zal gaan is nog de vraag. De eerste tekenen wijzen erop dat het om een heel algemene discussie zal gaan. Of de discussie over opslag van kernafval in zoutkoepels of kleilagen aan de orde mag komen, weten we niet. Wij vinden dat de plaatsen die in het verleden genoemd zijn een rol moeten spelen in de nieuwe discussie. Dat is de aanleiding om de geschiedenis vanaf 1976 tot nu kort te beschrijven in 13 hoofdstukken.

De eerste 11 hoofdstukken gaan over de geschiedenis van de opslagplannen tot 2015. In hoofdstuk  12 komen de ontwikkelingen vanaf 2015 aan de orde, met name hoe de regering omgaat met de eis van de Europese Commissie. Hoofdstuk 13 gaat over de randvoorwaarden voor een zinvolle discussie over de opslag van kernafval. Om te beginnen verwijzen we naar beeldmateriaal en vatten we enkele hoofdpunten van de afgelopen 43 jaar samen.

Klik hier om het hele document te lezen in PDF formaat

 Wil van Bleisem heeft in juni 2019 een film gemaakt over de opslag van kernafval:   https://www.youtube.com/watch?v=o4Z4-ah87B0&feature=youtu.be

Voor animaties van zoutkoepels zie: http://three-iron-gates.epizy.com/index.html

Beelden van de demonstratie tegen kernafvalopslag in 1979 in Gasselte staan op:  https://m.youtube.com/watch?v=xPSSaAGsHpE

Voor een uitgebreide documentatie over opslag van kernafval zie: http://www.co2ntramine.nl/kernafval-en-opslag-in-zoutkoepels-wat-we-erover-weten/, juni 2019. 

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Plannen opslag kernafval in zoutkoepels of kleilagen, een overzicht van 1960-2020”

  1. Ceteris paribus, als er geen kerncentrales voortijdig gesloten zouden zijn, zouden hoogstwaarschijnlijk andere basislast centrales (lees bruinkoolcentrales) minder hebben kunnen/hoeven produceren. In dat geval zou de CO2-emissie van Duitsland lager geweest zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.