Zojuist heeft Maxime Verhagen bekend gemaakt dat hij afziet van CO2-opslag onder Noord-Nederland. CO2 moet nu onder zee opgeslagen worden. De reden die hij hiervoor aangeeft: de emoties en twijfels in het Noorden. De bewoners van Boerakker, Sebaldeburen en Ekehaar kunnen feest vieren! Maar tegelijk gaat het werk voor ons ook door.
Demonstratieproject CO2-opslag onder zee
Op een partijbijeenkomst van het CDA in Emmen heeft Verhagen bekend gemaakt dat hij afziet van CO2-opslag in Noord Nederland. Hij zet nu in op een demonstratieproject voor de opslag van broeikasgas onder zee. “We willen maatregelen treffen om klimaatverandering tegen te gaan,” aldus minister Verhagen. “Opslag van CO2 kan daarbij een nuttig middel zijn. Dat kan nu gebeuren onder zee. Op deze manier veroorzaakt CO2-opslag geen onnodige onrust.”
Miljarden subsidie voor opslag CO2
De overheid heeft haast met het rondkrijgen van CCS projecten, omdat de EU 4 a 5 miljard Euro ter beschikking stelt voor zo’n 10 CO2-opslag demonstratieprojecten.
Verhagen: Noorderlingen zijn onrustig en emotioneel
Wat opvalt aan het officiële persbericht van het ministerie is dat geen echte reden gegeven wordt voor het afblazen van CO2-opslag in Noord-Nederland. Er staan 2 argumenten in de brief:
- We kunnen CO2-opslaan onder zee. “Op deze manier veroorzaakt CO2-opslag geen onnodige onrust.”
- “Minister Verhagen had na een werkbezoek eerder deze maand al gezegd dat de emoties en twijfels in het noorden zwaar zouden meewegen bij een besluit.”
In feite noemt Maxime Verhagen de bezorgde inwoners van het Noorden, die al maanden proberen een fatsoenlijke dialoog met het ministerie te hebben, dus ‘onrustig’ en ‘emotioneel’. Inhoudelijke argumenten, zoals de gigantische kosten voor CCS (waarvan nog steeds onduidelijk is wie ze betaalt), de veiligheid (waarvan onafhankelijke wetenschappers allemaal twijfelen), het onmogelijk maken van echte duurzame ontwikkelingen en de eenzijdige en gebrekkige communicatie vanuit zijn ministerie noemt hij niet.
Het zou de minister sieren als hij zou toegeven dat het vanaf het begin een dom plan was en dat hij en zijn ministerie allerlei fouten hebben gemaakt.
Hoe nu verder?
Opslag van CO2 onder Groningen en Drenthe is voorlopig van de baan. En dat is goed nieuws!
Maar het echte probleem is nog niet opgelost. Essent en Nuon zijn bezig kolencentrales te bouwen die straks fossiele brandstoffen verstoken en giftige stoffen uitstoten. De CO2 moet nu onder zee opgeslagen worden in een demonstratieproject bij de Rijnmond. Hoe het met de CO2 uit de centrales van Nuon en Essent zit is onduidelijk. Ons werk zit er dus nog niet op. Verhagen heeft in essentie nog niets geleerd en blijft vasthouden aan fossiele brandstoffen, centrale energieopwekking en het onder het tapijt schuiven van de problemen.
Maar voor nu: bewoners van Groningen en Drenthe, gefeliciteerd!
Update 14-2-2011 22:55
Reacties
De reacties stromen binnen. Enkele voorbeelden:
Egbert Brons, onze voorzitter, in de Pers: “We zijn heel blij dat de ondergrondse opslag van CO2 in het Noorden niet doorgaat. Dat is voor ons en vele mensen een enorme opluchting. Ons doel is bereikt. Deze slag is gewonnen, maar nog niet de strijd. Want we zijn ook tegen onderzeese opslag. Co2ntramine wordt dan ook niet opgeheven. We willen dat de overheid voor een duurzame manier van energieopwekking kiest.”
Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace (de pers): “Dat de bewoners van Noord-Nederland niet opgezadeld worden met de CO2 uit kolencentrales is geweldig nieuws. Als energiebedrijven Nuon en Essent wat aan de CO2-uitstoot van hun nieuw te bouwen kolencentrales willen doen, rest er nu nog maar een optie: de kolenplannen schrappen. Ook Verhagen moet nu kiezen voor verstandiger oplossingen om klimaatverandering te stoppen. Het dumpen van CO2 onder zee is nog onbetrouwbaarder en duurder dan opslag op land. Investeringen in energie-efficiency en schone energie kosten de overheid uiteindelijk minder geld, en brengen ons de betrouwbare en onafhankelijke energievoorziening van de toekomst. Voor kolencentrales en CO2-dump is in die schone energietoekomst in Nederland geen plaats.”
Maurits Groen, op twitter: “Als je nu nog in kolencentrales investeert ben je echt een durf-kapitalist. Verhagen blaast CO2-opslag af, maar dat was eerst wel voorwaarde.”
Carst Ivo Meijer, op twitter: “Co2ntramine gefeliciteerd met dit eerste succes! Nu nog een eind aan de kolencentrales en andere CCS-projecten…”
Diederik Samsom, (PvdA) op twitter: “Zonder CO2-opslag hebben kolencentrales nog maar één keus: minstens 40% schone biomassa bijstoken, of dicht. Heb initiatiefwet klaarliggen.”
GEFELICITEERD !!!!
“Het zou de minister sieren als hij zou toegeven dat het vanaf het begin een dom plan was en dat hij en zijn ministerie allerlei fouten hebben gemaakt.” Ik denk niet die vraag een optie is, niemand wil graag door het slijk. Het zou de minister wel sieren om de css-projecten stop zetten. Sinds een goed jaar komt ook meer en meer informatie naar voren die de inzichten hebben verandert en de noodzaak en haalbaarheid hebben verschoven. Blijft een belangrijk lastig onderdeel over, de regering heeft namelijk een aantal emissie doelstellingen binnen europa afgesproken. Die moeten, samen met verplicht bijmengen van biobrandstoffen, opnieuw bekeken worden.
Goed nieuws voor het Noorden. We hebben de eerste slag gewonnen. De organismen in de Noordzee kunnen geen campagne voeren tegen de opslag, dus zullen wij het moeten doen. Als de organismen, die leven in de Noordzee zich gaan terugtrekken dan hebben we een zeer groot probleem. Laat Verhagen zich vooral bezighouden met duurzame energie in plaats van het probleem onder de grond stoppen. Op naar duurzame energie…….
Gefeliciteerd vanuit Barendrecht! Ondergrondse CO2-opslag draagt nauwelijks iets bij aan een beter milieu en de kosten ervan zouden binnen een jaar of 10 onbeheersbaar blijken. Ook de belastingbetaler is aan een ramp ontsnapt…