We horen we regelmatig dat het kernafvalprobleem hier niet, maar in het buitenland wel is opgelost. Dat blijkt niet zo te zijn, staat in het rapport “Management of spent fuel and radioactive waste. State of affair, a worldwide overview” van Herman Damveld en Dirk Bannink. Nergens ter wereld is een ondergrondse opslagplaats voor warmte producerend hoog-radioactief afval in bedrijf. Verschillende landen hebben geen plannen of schuiven de plannen steeds verder op in de tijd.
Tabel 1:
Vroegste tijdstip eindopslag hoogradioactief afval in landen met kerncentrales
Het rapport, een speciale uitgave van de Nuclear Monitor, (40 pagina’s A4, Engelstalig) in het Engels hier te downloaden (PDF, 2,5 MB).
Herman, ik mis in je overzicht radioactief afval Israel. Heeft ook een nucleaire centrale in Be’er Sheva maar wellicht heb je diem over het hoofd gezien.
Hallo Art
Dank voor jouw reactie.
Het overzicht gaat over landen met (‘commerciele’) kerncentrales die electriciteit leveren of hebben geleverd. Het overzihct gaat niet over voor onderzoeksreactoren of reactoren die alleen een militaire functie hebben (gehad). Dan hadden we nog 25 landen moeten behandelen, zoals we ook in de inleiding van de brochure hebben vermeld. Vandaar dat we Israël niet noemen.
Herman