Kernafval en opslag in zoutkoepels: Wat we erover weten

De plannen van de regering voor de opslag van radioactief afval in zoutkoepels in Noord-Nederland zijn telkens uitgesteld maar niet afgesteld. Binnenkort begint de regering een nieuwe discussieronde en komen de plannen weer op tafel. Een reden om hier weer te geven wat we erover weten en wat er vanaf 1976 gebeurd is.

Vanaf juni 1976, nu 43 jaar geleden, heeft de regering plannen voor de opslag van kernafval in de ondergrondse zoutkoepels in Groningen en Drenthe. In juni 1979, nu 40 jaar geleden, was er in Gasselte een grote demonstratie tegen proefboringen die vooraf zouden moeten gaan aan de daadwerkelijke opslag.

Door het grootschalige protest schoof de regering deze proefboringen op de lange baan. Wel werden er papieren studies verricht waaruit bleek dat in Friesland zowel een mogelijk geschikte zoutkoepel ligt alsook een kleilaag.

Genoemd zijn de zoutkoepels Ternaard in Friesland, Pieterburen en Onstwedde in de provincie Groningen, en Schoonloo, Gasselte-Drouwen, Hooghalen en Anloo in Drenthe. Wat betreft klei gaat het om gebieden rond Terwispel, Steggerda, Sneek en Bantega in Zuidwest- Friesland.

Tot proefboringen kwam het echter niet en sindsdien zijn ook geen nieuwe plannen gemaakt.

De regering koos voor tijdelijke opslag bovengronds bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Zeeland.

Maar helaas voor de regering, de Europese Commissie (EC) stak een spaak in het wiel. De Commissie eiste dat alle landen voor september 2015 een plan zouden maken voor de definitieve berging van radioactief afval. Minister Schultz koos in 2016 echter voor de instelling van een klankbordgroep. Een jaar later stelde ze een kwartiermaker aan en dat leidde tot verder uitstel. Op 18 oktober 2018 schreef staatssecretaris Van Veldhoven dat ze die klankbordgroep rond de zomer van 2019 zou willen instellen. De discussie over opslag in zoutkoepels of kleilagen begint dan opnieuw.

Dat is voor mij een reden om de kennis die ik in de afgelopen 43 jaar verzameld heb bij elkaar te zetten. Veel informatie staat in mijn boek “Kernafval in zout. Plannen 40 jaar oud” dat nu ook als PDF in zijn geheel te downloaden is:
Kernafval in zout, Plannen 40 jaar oud (PDF 3 MB)

Om de geschiedenis tot in detail te kunnen nagaan verwijs ik naar de bijlagen bij het boek:
Bijlagen bij “Kernafval in zout, Plannen 40 jaar oud” (PDF 600 KB)

Een overzicht van de stand van zaken rond kernenergie is ook bijgevoegd:
Plannen opslag kernafval in zoutkoepels of kleilagen; een overzicht (PDF 1,6 MB)

Vanuit Zeeland wordt geopperd om de kerncentrale Borssele langer in bedrijf te houden, maar over kernafval heeft men het niet. Over de geschiedenis van de kerncentrale Borssele lees hier

PLANNEN OPSLAG KERNAFVAL IN ZOUTKOEPELS OF KLEILAGEN, EEN
OVERZICHT

ernenergie, kernafval en energie in Nederland en wereldwijd een overzicht (PDF 1,6 MB)

Een recente film van 14 minuten van Wil van Bleisem over de stand van zaken is te zien op deze pagina.

Van Bleisem heeft animaties van de verschillende zoutkoepels gemaakt die te zien zijn via: http://three-iron-gates.epizy.com/index.html?i=1

Tot slot beelden van de demonstratie in juni 1979 in Gasselte:

Auteur: Herman Damveld

Herman Damveld woont in Groningen en is zelfstandig onderzoeker en publicist over energie. Vanaf 1976 houdt hij zich bezig met plannen voor ondergrondse opslag van kernafval. Hij heeft daar veel over gepubliceerd. In 1996 kwam hij ook rapporten tegen over ondergrondse opslag van CO2 en ziet veel overeenkomsten tussen hoe de overheden omgaan met kernafval en met CO2. De zonnepanelen van Damveld maken meer stroom dan hij gebruikt en hij is dus stroomproducent.

Eén gedachte over “Kernafval en opslag in zoutkoepels: Wat we erover weten”

  1. Dag, ik heb eigenlijk maar één vraag, en met excuses: nuet over fjt artikel maar meer algemeen: waarom zijn veel journalisten die interviews afnemen over kernenergie zo verdomd weinig kritisch en/of goed geïnformeerd. Neem nu: De enige manier om snel en krachtig een eind te maken aan de opwarming van de aarde is kernenergie
    https://www.volkskrant.nl/a-b848e802
    Wéér een journalist die het argument over de beperkte hoeveelheid brandstof van kerncentrales t.o.v. bv kolencentrales als zoete koek slikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.