RTV Noord en het Dagblad van het Noorden hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de besluitvorming rond de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland. De documentaire laat onder meer zien dat de provincie Groningen niet onafhankelijk was in haar besluitvorming. Daarnaast is te zien hoe RWE zieltjes koopt een goede relatie opbouwt met de regio door de zeehondencrèche en FC Groningen te sponsoren.
De dubbele pet van de Provincie Groningen
Conclusie van de documentaire is dat niemand de centrale meer wil, zowel tegenstanders als de provincie en RWE willen de centrale niet meer. Maar RWE heeft er nu al veel geld in zitten. En de provincie verschuilt zich achter het argument ‘behoorlijk bestuur’, wat blijkbaar belangrijker is dan “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”. De Groningse gedeputeerden zien dus in dat ze fout zitten, maar gaan er willens en wetens mee door.
Op zich is dat niet verwonderlijk, aangezien de provincie voor 60% aandeelhouder in Groningen Seaports is, en die partij verdient een hoop geld aan de komst van RWE. De provincie en haar bestuurders hebben er dus financieel belang bij dat de kolencentrale er komt en zijn daarmee geen onafhankelijke partij.
CO2-opslag gaat wel door
Er zit helaas ook een kleine fout in de documentaire. Er wordt beweerd dat CO2-opslag niet doorgaat. Dat is echter niet waar. De CO2-opslag onder land is “voorlopig” afgeblazen. Maar toen dat besluit bekend werd gemaakt is er direct bij verteld dat ze de CO2 nu onder de zee willen dumpen. Er gaan diverse geruchten over de ronde, zoals ten westen van Nederland en boven de Duitse Waddeneilanden. De betrokken partijen geven daar geen duidelijkheid over, maar werken ondertussen wel gewoon door aan CO2 opslag vanuit de centrale.
De documentaire is vanavond elk uur te zien op RTV Noord, en natuurlijk ook hier: