De verbranding van gas, olie en kolen levert energie en verbrandingsproducten zoals CO2. Deze verbrandingsproducten vormen als het ware een deken om de aarde: ze zorgen voor warmte-isolatie, het broeikaseffect. Om die deken wat dunner te maken wil de regering CO2 opslaan. De regering stopte echter in 2011 met de plannen voor afvang en opslag van CO2 in bijna lege kleine gasvelden in Drenthe en Groningen. Kort daarvoor werd al een streep gezet door de opslag in Barendrecht. Maar daarmee is het niet van de baan. Nog in 2011 startte het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) voor opslag onder de Noordzee. Het project, dat 450 miljoen euro zou kosten, is echter na verschillende keren uitstel in juni 2017 gestopt. Op 3 november 2017 pleitte Taco Douma, directeur van energiebedrijf RWE Nederland, voor afvang en opslag van CO2 uit kolencentrales aan onder meer de Eemshaven, die volgens hem tot ver na 2030 in bedrijf moeten blijven. De opslag in lege gasvelden onder Noord-Nederland blijft daarom een mogelijkheid. De oude discussie staat daarmee opnieuw op de agenda.
In het document ‘Afvang en opslag CO2 in Noord-Nederland, West-Nederland en onder de Noordzee: een overzicht’ geeft Herman Damveld een overzicht van de discussie over CCS (co2-opvang en opslag) in Nederland. Onder andere de chaotische besluitvorming rond CO2-opslag Noord-Nederland van 2010 en 2011 komt aan bod. Hoe de opslag zou moeten werken en welke risico’s en kosten er bij komen kijken. Ook het ROAD project onder de Noordzee en de nieuwe plannen van Rutte 3 zijn beschreven.
Download dit complete overzicht in PDF hier: Afvang en opslag CO2 in Noord-Nederland, West-Nederland en onder de Noordzee: een overzicht
Waarom zetten de NAM en de Gasunie zich niet maximaal in voor de “Power To Gas Projecten “? Nu toch duidelijk gaat worden dat de aardgaswinning uit Groningen een aflopende zaak aan het worden is? Of ga een Joint Venture aan met Cella Energie , met schone brandstof op basis van waterstof . Ik hoor ook niet veel meer over het Blue Energy project op de Afsluitdijk
CO2 opslag onder de grond is gevaarlijk. CO2 is nl. zwaarder als lucht en blijft dus boven de grond hangen en leidt dan tot verstikking. Bovendien reageert het met water en vormt dan een zuur. Opslag in oude gasvelden is al helemaal gevaarlijk omdat de bodem is gaan zakken (aardbevingen!) waardoor ook scheuren ontstaan waarlangs dat gas kan ontsnappen.