Bij de Nederlandse gaswinning wordt nu al op grote schaal gebruik gemaakt van middelen om meer gas uit de grond te halen. Daarbij denk je dan meteen aan de chemische stoffen die gebruikt worden bij de winning van schaliegas. Maar of dat zo is, daarover valt geen helderheid te krijgen.
Het overheidsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) heeft een rapport uitgebracht over gas en olie in Nederland. Een citaat uit dat rapport:
“Van de huidige Nederlandse gasvelden kan 85% met conventionele technieken worden geëxploiteerd. Hoewel het bestand aan resterende kleine velden als moeilijk winbaar wordt aangemerkt, kunnen ook deze velden bijdragen aan een duurzamere energievoorziening, vooral als de winningsfactor kan worden verhoogd. Een essentiële technologie daarvoor is hydraulische stimulatie. Deze technologie wordt al meer dan vijftig jaar met succes toegepast in Nederland en de rest van de wereld, waarbij de winningsfactoren nog elk jaar stijgen.”
Maar wat is precies hydraulische stimulatie? Een enigszins verkort citaat uit het rapport van Ecofys en TNO, “Diepe geothermie 2050” van maart 2011.
“Hydraulische stimulatie, ook wel fraccen genoemd, werd het eerst toegepast in de olie-industrie in 1948. Bij hydraulische stimulatie wordt onder hoge druk een vloeistof het reservoir ingepompt. Door de hogere druk breekt het gesteente en ontstaan scheuren in het gesteente. Deze scheuren kunnen de doorlatendheid van het reservoir aanzienlijk verbeteren, afhankelijk van de eigenschappen van het gesteente.”
Hydraulische stimulatie heet dus ook wel fraccen en die term kennen we uit de plannen voor de winning van schaliegas. EBN stelt dat deze hydraulische stimulatie tussen 1995 en 2012 in Nederland 93 keer is toegepast. Maar worden bij deze techniek andere stoffen gebruikt dan bij een eventuele schaliegaswinning en zo ja waarom? Ik heb dat gevraagd aan Marcel Hoenderdos, de woordvoerder van ENB. Hij heeft mijn vragen niet beantwoord, stelde hij op 28 mei,
“aangezien je vragen betrekking hebben op onderwerpen waar anderen zich meer en intensiever mee bezig hebben gehouden dan wij.”
Of er dus bij de huidige gaswinning in Nederland stoffen worden gebruikt die net zo schadelijk zijn als bij de winning van schaliegas, komen we niet te weten. Het is een schimmenspel.