Gisteren hebben de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken de natuurvergunning voor de kolencentrale van Essent/RWE aan de Waddenzee op detailniveau iets aangescherpt. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de ruim 6.000 bezwaren die binnenkwamen tegen de centrale. Nut en noodzaak van de grote kolencentrale zijn nog steeds niet aangetoond en dus stapt Co2ntramine met 12 andere organisaties naar de rechter om de vergunning opnieuw tegen te houden.
Kans van slagen
De vorige vergunning die is afgegeven is al succesvol verworpen omdat deze op 4 punten niet deugde volgens de Raad van State. Naar onze mening heeft Essent/RWE nauwelijks iets gewijzigd en zijn de paar details die nu zijn aangepast volstrekt onvoldoende om een nieuwe vergunning te rechtvaardigen. We zijn er dan ook van overtuigd dat de Raad van State ook dit keer de vergunning zal vernietigen en de kolencentrale nooit in gebruik zal worden genomen.
Ron Wit, hoofd klimaat en energie bij Natuur & Milieu: `De nieuwe natuurvergunning rammelt weer aan alle kanten en de overheden overtreden de wet. Wij achten de kans groot dat de Raad van State ons weer in het gelijk gaat stellen.’
13 organisaties
De 13 Duitse en Nederlandse organisaties die in beroep gaan bij de Raad van State zijn: Bürgerinitiative De Dyklopers, Bürgerinitiative Rettet Die Ems, Bürgerinitiative Saubere Luft Ostfriesland, Deutsche Umwelthilfe (DUH), Greenpeace Nederland, Natuur- en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten, Stichting Co2tramine, Stichting het Groninger Landschap, Stichting Natuur en Milieu, Stichting Wad, Vereniging Zuivere Energie, Waddenvereniging.
Grootste vervuiler van Nederland
Deze kolencentrale zou straks de grootste uitstoter van broeikasgassen in Nederland worden, evenveel als 3,5 miljoen personenauto’s. Minder vervuilende gascentrales staan stil vanwege overcapaciteit.
De milieuorganisaties maken zich ook grote zorgen over de natuurschade die deze overbodige centrale zal veroorzaken. ‘Elk jaar zouden straks miljoenen kilo’s schadelijke stoffen en honderden kilo’s zware metalen zoals kwik uit de schoorstenen van RWE/Essent komen,’ vertelt Sanne van Keulen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace. ‘Die viezigheid valt neer op natuurgebieden en richt daar schade aan, dat kun je niet schoon rekenen. De kwetsbare natuur in en om de Waddenzee verdient bescherming, geen kolencentrale.